Ataru Taiko dobszínház

2023.04.16. 14:30

Zalaegerszegen mutatták be először idei műsorukat

Telt házas, a közönséget is tapssal megmozgató, nagy sikerű koncertet adott szombaton a megyeszékhelyi Art Moziban a kőszegi Ataru Taiko japán dobszínház Európa legnagyobb taiko dobjával.

Mozsár Eszter

Fotó: Mozsár Eszter

Sakura című bemutatójukat minden évben megújítják, az idei premiert a zalai vármegyeszékhely közönsége láthatta először, a turné közvetkező állomása Celldömölk lesz, július 8-án pedig egyedülálló kráterkoncertre várják az érdeklődőket a Ság-hegyre. Ahogy írják: „A dobok hívó szavára több ezren lépnek át minden nyáron az Ataru japán Tori-kapuján, hogy a vulkán kráterében dimenziót váltva dobbanhasson együtt a szívük.”

Fotós: Mozsár Eszter

Az Ataru Taiko ütőegyüttest Vörös Emil, a kőszegi zeneiskola pedagógusa akkori növendékeivel együtt alapította 2006-ban. A tagok az azt megelőző években már különféle zenei műfajokban próbálták ki magukat, míg végül ráleltek a taiko csoportos dobstílusra. 2007 óta mintegy félezer koncertet adtak. Fellépéseikkel a több ezer éves keleti kultúrát elevenítik fel, gondolatban a szigetországba repítve a közönséget. Folyamatosan változó színpadi képpel, dinamikus és lenyűgöző koreográfiával teszik változatossá a koncertet.

Fotós: Mozsár Eszter

Honlapjukon a japán nagy dob, a taiko történetét is olvashatjuk, amiből kiderül: több mint 4000 ezer éve jelentek meg a ma használatos dob ősei a szigetországban. A hangszerek fejlődését a buddhizmus beáramlása befolyásolta, majd 900 körül ez megszűnt és a japán kézművesek fejlesztették tovább a dobot. Felhasználása szerteágazó, a hadászatban a császári csapatokat koordinálták, sík vidéken a hatalmas dobokat akár 3 kilométerről hallani lehetett. A buddhista és sintoista vallási szertartások elmaradhatatlan kelléke. Hiedelmük szerint minden egyes dobban egy-egy ősünk szelleme lakozik.

Az első modern taiko zenekart Oguchi Daihachi japán jazz zenész alapította az 1950-es években, mára világszerte 10 ezer ütőegyüttes működik.                               

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában