Fontos cél a tantárgy népszerűsítése

2023.04.25. 15:30

Nemzetközi matematikaversenyen bizonyítottak a zalaiak

A 28. Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny országos eredményhirdetését szombaton a fővárosi ELTE Természettudományi kar Bolyai János termében tartotta a Matematikai Tehetségekért Alapítvány (MaTe Alapítvány).

Benedek Bálint

A verseny kabalafigurájából, a kenguruból minden díjazott kapott

Fotó: ZH

A MaTe Alapítvány a 2022-23-as tanévben is megrendezte Magyarországon, a Kangourou sans Frontieres nemzetközi alapítvány által koordinált Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyt. A verseny sikeres megrendezését a Nemzeti Tehetség Program pályázata segítette. Az általános és középiskolás korosztálynak meghirdetett viadal fő célja a matematika népszerűsítése, a tantárgy megszerettetése, sikerélmény biztosítása, Magyarország bekapcsolása egy, a matematikát népszerűsítő világversenybe és a tehetségek felfedezése.

– Ez egy világverseny, amin minden földrész közel száz országának 6 milliónál több diákja vesz részt – mondta dr. Pintér Ferenc, a MaTe Alapítvány elnöke. – Magyarországon az idén közel 33 ezer diák indult, ebből 1622 felvidéki, ők anyanyelvükön írhatták meg a versenyt. Az ELTE TTK önzetlen partnerünk, a diákoknak alkalmuk nyílt megtekinteni az esetleges továbbtanulási helyszínt, az impozáns épületegyüttes kellő inspirációt is adott.

Az országos eredményhirdetésen díjat kaptak az 1-15. helyezett diákok és az 1-3. helyezett diákok tanárai. Az általános iskolások esetében 111 diák és 21 tanár, a középiskolásoknál pedig 158 diák és 48 felkészítő pedagógus kapott elismerést. A zalai fiatalok közül a legjobb, vagyis harmadik helyezést a zalaszentgróti Deák-iskola 2. osztályos diákja, Kerekes Márton érte el, akit Csarmaszné Kiss Györgyi készített fel.

A díjazottak és felkészítőik az eredményhirdetésen 
Forrás: ZH

Eredmények. Általános iskola. 2. évfolyam: 11. Páli Nóra (Nk. Zrínyi) Horváth Tiborné, 12. Szökrönyös Ilka (Nk. Kőrösi) Bunczom Evelin. 6. évf.: 9. Horváth Regina (Zeg. Zrínyi) Pálovicsné Tusnády Katalin, Benke Barbara. Gimnázium. 11. évf.: 9. Dancsák Dénes, 10. Patard Máté Mathieu (mindketten Nk. Batthyány) Erdős Gábor, Zsovár Anita. 12. évf.: 9. Gecseg Bence (Zeg. Zrínyi) Kiss Zsolt, Kovács Tibor. Technikum. 9. évf.: 14. Takács Flórián (Zeg. Széchenyi) Vajda László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában