Szemléletformálás

2023.04.20. 16:30

Madárodúkat készítettek a családok a Pipitér Tagóvoda pályázatára (videóval, galériával)

Lezárult a nagykanizsai Pipitér Tagóvoda által meghirdetett Az én madárodúm című pályázat. Az intézmény a verebek világnapjához kapcsolódva csütörtökön ünnepélyes díjátadót tartott.

Benedek Bálint

A díjazott gyerekek. Az óvodások szüleikkel közösen készítették a madárodúkat, melyeket a díjátadó után az óvoda fáira helyeznek ki

Fotó: Szakony Attila

– Sajátos arculatunkat markánsan meghatározza a környezeti nevelés, az állat- és környezetvédelem – mondta Göndör Réka, a tagóvoda vezetője. – Tavaly Állatbarát Óvoda címet nyertünk, értékként közvetítjük a gyermekek irányába az állatszeretetet. Az óvodás korosztály életkori sajátosságaihoz igazodva a tevékenységekbe ágyazott tanulást, játékos cselekedtetést, valamint az élményprogramok szervezését részesítjük előnyben.

Hozzátette: áprilisi projektjük középpontjában a Magyarországon fészkelő madarak védelme állt. Természetvédelmi probléma, hogy az odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony, ezért a leggyakoribb odúköltőink – cinegék, verebek és seregélyek – kisebb számban élnek a falvakban és városokban. A projektzárásig 23 madárodú készült el.

– Fontosnak tartjuk a családok bevonását a tevékenységeinkbe, a minőségi idő eltöltésére is kiválóan alkalmasak ezek a közös barkácsprogramok – folytatta Göndör Réka. – A gyermekeken keresztül a szülők szemléletét is formáljuk. A környéken élő családok többnyire kertes házakban laknak, állattartók, közösen többet tehetünk a bennünket körbevevő élővilágért. A beérkezett pályaművek elbírálásánál az esztétikumon kívül figyeltünk az időjárásállóságra, hogy természetes anyagok felhasználásával, megfelelő nagyságú, optimális röpnyílással rendelkező és könnyen tisztítható odúkat válasszunk ki. A mesterséges fészekodúk kihelyezésével jó lenne, ha a különféle madárfajok az udvarunkban találnának otthonra.

A projekt zárásaként a gyerekek a somogysimonyi Lóki György solymász bemutatóját élvezhették.

Eredmények, díjazottak:

Barabás Dorka (Pillangó csoport), Csizmadia Péter (Méhecske), Petek Alíz, Varjaskéri Marcell, Bellák Gergő, Fazekas Levente, Kovács Ádám (mindannyian Cica), Kovács Milán (Süni), Nagy Marcell (Bagoly).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában