Hagyomány és modernitás

2023.04.19. 13:00

Kassai Lajos tartott előadást Zalaegerszegen

A modern kori lovasíjászat megteremtője, Kassai Lajos volt a Keresztury VMK vendége kedden este. A Hagyomány és modernitás című előadás előtt a Zrínyi-gimnázium pedagógusa, Takács Alíz ismertette az íjkészítő mester eddigi életútját, majd a közönség érdeklődése alapján alakult az este.

Mozsár Eszter

Kassai Lajos lovasíjász a zalaegerszegi telt házas előadáson: "Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek"

Fotó: Mozsár Eszter

Lovasíjász eleink harcmodora, az íjak története, a ló és lovas egysége, a versenyek kialakulása állt az érdeklődés középpontjában a vidám hangulatú, interaktív esten. Kassai Lajos készséggel válaszolt a hallgatóságnak, miközben személyes tapasztalatait is beleszőtte a kultúrtörténeti és a modern társadalmi rendszert is érintő beszélgetésbe.

- Távol áll tőlem, hogy új elméletet gyártsak, hogy mi magyarok honnan jöttünk és milyen volt az őstörténetünk, ezt a történészekre hagyom – mondta Kassai Lajos. - Hatéves voltam, amikor láttam a Cs. Sebestyén Károly etnográfus által megrajzolt íjat, ez nagyban meghatározta az életemet. Később a gödöllői egyetem professzora, dr. Fábián Gyula rekonstruálta a népvándorlás- és honfoglalás kori íjakat. Sokszor hangoztatom, hogy én nem az ősöket követem, hanem azt, amit az ősök követtek. Szakítottam tehát a tradícióval, mert modern anyagokból és technológiával hoztam létre az íjat. Ezt tette lehetővé a modern harcművészeti sportág, a lovasíjászat megjelenését. Engem mindig az érdekelt, mit tudok áthozni a 21. századi ember számára a számomra annyira kedvelt és misztikusnak tartott 9-10. századból. S a sportág mára dinamikusan terjed a világban.

Mint közismert, Kassai Lajos a nyolcvanas évek végén dolgozta ki a lovasíjászat versenyszabály-rendszerét, amit Magyarországon kívül Európában, az USA-ban és Kanadában népszerűsített. Jelenleg a világ 16 országában tanít. A nemzetközi edzőtáborok mellett alapító mestereként hitelesíti az Original Kassai System lovasíjász-pályákat szerte a világon. 1994-ben a kaposmérői Kassai-völgyben megrendezte az első hivatalos lovasíjászversenyt, 2008-ban pedig az első Lovasíjász Világbajnokság és Nemzetközi Bírók Világtalálkozója rendezvényt. Minden versenyt megnyert 1994 és 2019 között, s öt Guinness világrekordot sikerült felállítania. Ő az egyetlen ember a világon, aki képes volt váltott lovakon megállás nélkül 24 órán keresztül lovasíjászni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában