Március vége a jelentkezési határidő

2023.03.02. 10:00

Újra lehet pályázni a Népművészet Ifjú Mestere címre

Idén ismét meghirdeti a Népművészet Ifjú Mestere pályázatot a Hagyományok Háza. A Népművészet Ifjú Mestere díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadóművészeti teljesítmény elismerésére 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható. Átadására augusztus 20-án kerül sor.

Mozsár Eszter

Várják a 18 és 35 év közötti népzenészek, néptáncosok, mesemondók és népi kézművesek jelentkezését

Forrás: Hagyományok Háza

„A Népművészet Ifjú Mesterének lenni egyéni kitüntetés, annak elismerése, hogy a díjazott a saját mesterségének egy adott témájában alaposan elmélyült és olyat alkotott, ami példaértékű a korosztálya és az utána következők számára” - olvasható az intézmény honlapján.

Ennek szellemében várják országszerte – így Zala vármegyéből is - a 18 és 35 év közötti népzenészek, néptáncosok, mesemondók és népi kézművesek jelentkezését.

A pályázaton legjobb eredményt nyújtó 5 pályázót terjeszti fel a szakmai zsűri a Népművészet Ifjú Mestere díjra, a díjról döntő minisztérium elé. A díjazásra javasolt előadó-, illetve alkotóművészek emellett lehetőséget kapnak arra, hogy tudásukat, alkotásaikat a Hagyományok Háza által szervezett szakmai napon bemutassák. A pályázatok elbírálására az adott kategóriáknak megfelelő, magas szakmai múlttal bíró bíráló testületet, zsűribizottságot hívnak össze, biztosítva ezzel, hogy olyan pályázókat javasoljon, akik területükön valóban kiemelkedő alkotásokat, pályamunkákat hoznak létre.

 

Pályázati kategóriák

Előadóművészet

- hangszeres népzene
- népdal,
- néptánc,
- népmese

Tárgyi alkotóművészet

- fazekas
- faragó (kéreg, szaru, csont, fa, bútor)
- gyermekjáték-készítő
- kovács
- népi bútorműves
- népi ékszer-készítő (fém, gyöngy, lószőr)
- szűcs, bőrműves
- rézműves
- szalma-, gyékény-, csuhé- és vesszőfonó
- tojásfestő
- mézeskalács-készítő
- textilhímző, -szövő (gyapjú, vászon), nemez-, viselet-, paszománykészítő, csipkekészítő, kékfestő
- népművészeti forma- és motívumkincset hordozó nagyméretű tárgyak, köztéri tárgyegyüttesek (játszótéri, ill. beltéri plasztikák, építészeti megoldások) tervezője és kivitelezője
- a népi hangszerkészítés formai és funkcionális követelményeinek megfelelő hangszerek, hangkeltő eszközök készítője

 

A pályázat részletei itt olvashatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában