A Magyar Természettudományi Múzeum anyaga

2023.02.20. 15:29

Jégkorszak-kiállítás nyílt a Mindszentyneumban

A Föld rémisztően fagyos, több millió évig is tartó időszakaival ismerkedhet meg a látogató a Mindszentyneum legújabb tárlatán, ami szombaton nyílt meg és április 23-ig tekinthető meg.

Arany Gábor

Fotó: Arany Gábor

A Jégkorszak című kiállításon a Magyar Természettudományi Múzeum anyagát bemutatva segítenek a jégkorszakról pontos képet kapni, és eloszlatni a tévhiteket is. A tárlaton különleges tárgyak, gerinces ősmaradványok, tudományosan hiteles rekonstrukciók segítségével mutatják be a legutóbbi jégkorszak környezeti hatását, nyomait. Feltárulnak az utolsó 2,5 millió év klímaváltozásai, a jégtakaró mozgása a kontinenseken. Sorra veszik az állandóan változó, olykor szélsőséges környezeti feltételek között élő állat és növényvilág alkalmazkodási stratégiáit. Részletesen szólnak arról, hogy az ember természetátalakító tevékenysége mikor, milyen mértékben hagyott nyomot a Földön. A kiállítást interaktív elemek, tudományos rekonstrukciók és valódi ősleletek nagy száma teszi különlegessé. Zalaegerszegiek számára külön érdekesség, hogy a gazdag anyag részeként látható az 1900-ban a Hosszú-Jánkán előkerült mamut egy nyakcsigolyája és egy felkarcsontja is.

Fotós: Arany Gábor / Zalai Hírlap
Fotós: Arany Gábor / Zalai Hírlap
Fotós: Arany Gábor / Zalai Hírlap
Fotós: Arany Gábor / Zalai Hírlap
Fotós: Arany Gábor / Zalai Hírlap
Fotós: Arany Gábor / Zalai Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában