2023.02.26. 16:00
Forraltbor-főző versenyt tartottak Zalalövőn
Az igazán jó forraltborhoz illatos szőlőből készült alapanyagot célszerű választani, hiszen fűszerezéssel azt lehet még aromásabbá tenni. Az idei második zalalövői forraltbor-főző versenyen a zsűri tagjai fordultak ezzel a tanáccsal a résztvevők felé.
Zajlik a minősítés, a képen balról a zsűri tagjai, Varga Károly, Babics Gábor és Nyári Pál, továbbá a szervező egyesület elnöke, Galambos István, valamint a házigazdák, Pintérné Imre Dóra (ölében Pintér Benedekkel) és Pintér László Fotó: Gyuricza Ferenc
A Zalalövői Borbarát Kör Egyesület ezúttal a Pacsa-hegyi gazdákat szólította meg. Felhívásukra 15 ital készült, a többségük a már említett illatos, direkttermő fajtákból. Az évek óta kiválóan teljesítő, idén pedig a legmagasabb pontszámot elért Pintér László is egy ilyen szőlőt, kormint választott alapnak. A fiatal gazdálkodó mintegy ezer tőből álló birtokának körülbelül a felét adja ez a szőlőfajta.
- A borászatban a férfiak a sikeresebbek, forraltbor-főzésben viszont általában a hölgyek teljesítenek jobban, mert bátrabban mernek kísérletezni a fűszerezéssel – mondta Nyári Pál, a három főből álló zsűri tagja. – Ennek ellenére még mindig jóval több a férfiak által készített forraltbor, s vannak köztük egészen kiemelkedőek is. Amit Pintér Lászlónál kóstoltunk, annak minden összetevője tökéletes.
Nyári Pál azt is hozzátette: idén először egy egészen különleges, úgynevezett redukciós eljárással is találkoztak. Ennek lényege, hogy a gazda fűszer kivonatot főzött, majd azt keverte hozzá a felhevített borhoz. A forraltbor-készítés egyik fontos alapszabálya ugyanis, hogy a nevében foglalttal ellentétben nem szabad forráspontig melegíteni a bort.
- A forraltborfőző versenyek már jól bevált, hagyományos rendezvényei egyesületünknek, számítanak rá a gazdák, igénylik is – tette hozzá Galambos István, a civil szervezet elnöke. – Évről évre egyre jobb italokkal találkozunk, ezt az is mutatja, hogy idén a Pacsa-hegyen 10 arany, illetve öt ezüst minősítést osztott ki a zsűri.