Szeptemberben megnyithat

2023.01.04. 14:01

Korhű téglák kerülnek a nagykanizsai kerékpármúzeum falába

A Helyi Akció Csoport Nagykanizsa (HACSuNK) 50 millió forintos támogatása mellett cégek és magánszemélyek anyagi segítségével szinte éjt nappallá téve építi a kerékpármúzeumot a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség (KOKSZ) önkéntesekből álló csapata.

Benedek Bálint

Dene Tibor a sok ezer tégla közül egy értékessel, amit szintén beépítenek a kerékpármúzeum falába

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Mint arról az elmúlt években többször beszámoltunk, az oldtimer kerékpáros szervezet tíz évvel ezelőtt a Polgári Egylet egykori székházában, a Sugár utca 3. szám alatti épület pincehelyiségében alakult. A mai napig impozáns ingatlanban több üzlethelyiség üresen tátongott, ezek közül egy 180 négyzetmétereset szemelt ki a KOKSZ, hogy ott Zala megyében és a térségben is egyedülálló oldtimer kerékpármúzeumot alakítson ki.

Az alapanyagárak növekedése ellenére az építkezés folyamatos, a KOKSZ önkéntesekből álló csapata mellett már szakemberek is azon dolgoznak, hogy minél előbb megnyithasson a város új múzeuma. A HACSuNK-pályázat jóvoltából előbb 35 millió forintot nyertek, majd a költségek növekedése miatt ehhez további 15 millió forintot kaptak a projekthez. Ezen felül a szervezet tagjai még saját tőkéjükkel, a magánszemélyek küllőjegyekkel, míg a helyi és környékbeli cégek több százezer forinttal járultak hozzá az elképzelés megvalósításához. Talán a kivételes városi összefogásnak hála, hogy Dene Tibor, a kerékpáros szervezet elnöke már látja a fényt az alagút végén.

Fotós: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- Jelenleg ott tartunk, hogy az ablakok helyét kijelöltük, ezen kívül decemberben megtörtént a fő- és válaszfalak alsó, úgynevezett lemezszigetelése – mondta Dene Tibor. – A mennyezet javításán dolgozik a kőműves, illetve társadalmi munkában a mosdók felett létesítendő galéria vasszerkezetének hegesztését végezzük el. Az összes belső téglafelületet, falakat speciális technológia segítségével megtisztítjuk a korábbi mész- és habarcsmaradványoktól. Az eljárás lényege, hogy a tégla struktúrájában nem tesz kárt. Ahol szükséges volt, a falakat kipótoltuk korhű, pecséttel ellátott téglákkal. Szerencsénk volt, hiszen hatezer darab 1880-as évekből származó úgynevezett Haba téglát vásárolhattunk. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a Sugár utcai épületet 1885-ben húzták fel a nagykanizsai Stern J. Mór téglagyáros, nagybirtokos által készített téglákból. Bár a megvásárolt téglák nem Strennél készültek, ám abból a korszakból valók, vagyis hűek maradhattunk a kor szellemiségéhez.

Hozzátette: minden készen áll arra, hogy a következő szakaszba léphessen az építkezés, az ugyancsak nagy munkának ígérkező téglák közötti rések fugázásával. Ettől függetlenül ebben az évben már végezniük kell, s várhatóan szeptemberre elkészülhet a kerékpármúzeum és megnyithat a látogatók előtt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában