Népzene

2023.01.26. 12:00

Gubinecz Ákos Stuttgartban és Bernben turnézott

Az elmúlt héten a németországi Stuttgartban és a svájci Bern városában is fellépett a novai népzenész, népdalénekes Gubinecz Ákos.

Korosa Titanilla

balról Gubinecz Ákos és társai (jobbról) Bencze Mátyás hegedű, Blaskó Norbert hegedű, Böröcz Balázs brácsa, Hornich Thomas nagybőgő, Solymosi Vince cimbalom, Horváth Bálint tambura

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A Budapesten élő és dolgozó zenész érdeklődésünkre elmondta, hogy a 2021-ben megjelent a Határtalan férfiének című lemezét a közreműködő zenészekkel, zenekarokkal együtt szerette volna minél szélesebb körben hazánkban és a határainkon túl is bemutatni. Először azokra a területekre látogattak el, melyek népdalkincséből merítettek az album összeállításához, így jártak Szabadkán, Lendván, Zágrábban, Kolozsváron, Székelyudvarhelyen és Nagyszalontán.

- Ezután jött az ötlet, hogy mivel a Liszt Intézetnek világszerte vannak állomásai, akik felkarolják a helyi magyar alkotókat, rendeznek számukra programokat, illetve az adott településeken a helyieknek is igyekeznek bemutatni a magyarság kultúráját - mondta. - Több intézetet megkerestem, a stuttgarti nagy örömmel fogadta be a koncertet és láttak minket vendégül. A turné második állomása Bernben volt, ez külön élmény számomra, hiszen a Határtalan férfiének lemezbemutatója mellett közös koncertet adtunk a svájci világzenésszel, zeneszerzővel, Alexandre Cellierrel, aki tavaly nyáron Szécsiszigeten a Folk Fesztiválon is fellépett. 

 

Ákos hozzátette, hogy jó volt látni, hogy a kint élő magyarok mellett a helyiek is érdeklődtek a lemezbemutató, illetve a magyar népdalkincs iránt.

- Jó fogadtatása volt a koncertnek mindkét helyen, úgy érzem sikerült megmutatnunk, hogy mennyire sokszínű a magyar kultúra és a zene - emelte ki. - Több helyen megerősítették a lemez és a koncertek kapcsán, hogy nagyon jó és élvezetes, hogy sok tájegység zenei kincsét vonultatjuk fel, ezzel reprezentatív képet adunk a Kárpát-medence dallamairól. 

 

A fiatal népdalénekes már készíti a Határtalan férfiének második lemezét, ennek anyaga már kezd összeállni, várhatóan az év második felében megjelenik és bízik benne, hogy minél több helyen meg tudják mutatni ezt a színes repertoárt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában