Kórustalálkozó

2022.11.27. 17:00

Adventi koszorúéneklés a homokkomáromi templomban

A zalai németek betelepülésének 300 éves évfordulója kapcsán szervezett ünnepségsorozat keretében rendezte meg szombaton a Zala Megyei Német Önkormányzat és a Német Nemzetiségi Önkormányzatok Vas-Zala Megyei Szövetsége a már hagyományos adventi kórustalálkozóját.

Gyuricza Ferenc

A Fűzvölgyi Dalostársak a homokkomáromi templomban megrendezett koncerten

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az ünnepi eseménynek a homokkomáromi Kisboldogasszony templom adott helyet, az a település, ahol augusztusban szintén a jubileum tiszteletére amléktáblát és emlékkövet avattak. A koncerten nyolc kórus vett részt, Vas megyéből a kőszegfalvi, a pornóapáti, a vaskeresztesi, az alsószölnöki és a kőszegi, Zalából a szepetneki Királyi kórus és a Fűzvölgyi Dalostársak, illetve vendégként meghívást kapott a soproni Bánfalvi Kórus is. A koncerten zömében a nemzetiséghez kapcsolódó dalok, adventi és templomi kórusművek, német népdalok hangzottak el.  

- A német nemzetiségi kórusok adventi koszorúéneklésének több mint harminc éves hagyománya van, s az első gyertyagyújtást megelőző szombaton rendezzük azt meg, mindig más-más helyszínen – mondta Unger Ilona, a Zala Megyei Német Önkormányzat elnöke. – Az elmúlt két évben az ismert okok miatt a program elmaradt, idén pedig azért választottuk Homokkomáromot helyszínnek, mert őseink Koblenzből és környékéről való betelepülésének 300. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségsorozattal kötöttük össze. A nyolc kórus összesen mintegy 130 taggal képviseltette magát, a résztvevők száma pedig meghaladta a 250 főt.  

Unger Ilona hozzátette, annak idején Zalába elsőként betelepülő németek hat községet - Fűzvölgyet, Homokkomáromot, Magyarszentmiklóst, Obornakot, Korpavárt, valamint Hosszúvölgyet választották hazájuknak. Ezeken a településeken ma is élnek német nemzetiségűek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában