Kicsiknek és nagyoknak

2022.11.05. 15:49

A vasutak varázslatos világa miniben látható a Keresztury VMK-ban (galériával)

A minivonatok szombathelyi szerelmesei hozták el kincseiket a hétvégén Zalaegerszegre, a Keresztury VMK-ba.

Arany Gábor

Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A kamarateremben tekintélyes méretű terepasztalokat hálóztak be a sínpárok száz méterei, rajtuk szerelvények sokasága járta útját. Mint Nacsa Zoltán, a napjainkban 30 tagot számláló Szombathelyi Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, működésüket 1993 áprilisában, baráti körként kezdte nyolc lelkes vasútmodellező a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban. Kezdetben számos kisebb terepasztalt és diorámát készítettek. A modulrendszerű terepasztalukat 1998-tól folyamatosan építik, ennek első nagyobb eleme egy év alatt készült el, ezen egyszerre 8-10 szerelvény mozgása vezérelhető. Egy évtizedre rá megépítették a kőszegi vasútállomás makettjét is.

A vasutak mini világát felkereső látogatók az ‘50-es, ‘60-as éveket idéző vontatási telepet, alpesi tájat, hatalmas völgyhidat, szőlőhegyeket, alagútrendszereket láthatnak a részletgazdag terepasztalokon, miközben személy- és tehervonatok futnak rajtuk keresztül-kasul. A látvány mellett a szombaton és vasárnap látogatható egerszegi kiállításon foglakoztatót rendeztek be a gyerekeknek, és három körpályán pedig kisvonatokat is vezényelhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában