Életbeszámoló

2022.07.25. 14:00

Találkozás Nászta Katalinnal

Kolozsvárott született, Sepsiszentgyörgyön lett színművész, Zalaegerszegen játszott, Lakhegy lett az otthona. A község önkormányzatának régóta tervezett programja valósult meg július 22-én, pénteken este, amikor kötetlen hangú író-olvasó találkozó keretében az érdeklődő helybeliek megismerhették a falujukban élő Nászta Katalin színművész, író, költő, költészetét és fordulatos életpályáját.

Arany Horváth Zsuzsa

Gerencsér Katalin gimnáziumi tanár, Nászta Katalin és Újvári Katalin polgármester a lakhegyi beszélgetésen

Fotó: Hessel Beáta

A művésszel Gerencsér Katalin zalaegerszegi gimnáziumi mestertanár beszélgetett, szerkesztőségünk számára is ő foglalta össze a találkozón elhangzottakat.
Lakhegy szép természeti környezete lehetőséget ad az alkotáshoz szükséges magányra, és a digitális eszközök segítségével aktív kapcsolata van követőivel Erdélytől Kanadáig, bekapcsolódik az irodalmi (Pannon Tükör) és a színházak (kritikák, interjúk) életébe is.
Nászta Katalin beszélt arról, hogyan került az írás és a színház vonzásába, hogyan határozta meg művészi fejlődését szülővárosa, Kolozsvár, a család, a marosvásárhelyi Színművészeti Főiskola. Első verse 1971-ben a kolozsvári Korunk című folyóiratban jelent meg, 2016-ban Budapesten pedig az első verseskötete, a Te tudsz engem, Uram címmel. Nagyon szívesen emlékezik vissza a sepsiszentgyörgyi színházban töltött évekre, szerepekre, színészkollégákra. A Ceausescu-éra fojtogató légköre a nyolcvanas években többek közt Visky Árpád színművész kollegája tragikus halálához vezetett, akinek a temetésén a hivatalos szöveg helyett saját szavaival búcsúzott a sepsiszentgyörgyi társulat nevében, elszavalta az elhunyt tiszteletére írt versét. 1989-ben családjával Zalaegerszegre települt, Tömöry Péter meghívására érkeztek a Hevesi Sándor Színházhoz.
A lakhegyi költői esten beszélgettünk a Pannon Tükör gondozásában kiadott Felvágott szívvel című verseskötetről, a közönség áttekintést kapott a kötet szerkezetéről, sokszínű költői világáról, amelyre jellemző a hit, a lélekben és a világ dolgaiban az örökkévalóság tapasztalata, a folyamatos önreflexió, az önirónia, a tragikum mellett az életöröm, a humor, a kétségek mellett a remény. Nászta Katalin versfelolvasásai igazi befogadói élményt jelentettek a közönség számára. Meglepetésül Ujvári Katalin polgármester adta elő a költő egyik játékos-humoros, interneten megjelent versét. A program a kötetek dedikálásával és beszélgetéssel végződött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában