Ribizliszemek a süni tüskéin…

2022.04.11. 11:30

Beszélgetés Bartal Kiss Rita bábművésszel, legújabb szakmai díja apropóján

Értékes szakmai elismerésben részesült a Griff Bábszínház művészeti vezetője, a Blattner-díjas Bartal Kiss Rita bábművész. A legutóbbi, március végén, április elején Kaposvárott tartott nemzetközi gyermekszínházi fesztiválon Kovács Ildikó-díjat vehetett át a Volt egyszer egy… című bábelőadás rendezéséért, amelyet a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház mutatott be.

Arany Horváth Zsuzsa

Bartal Kiss Rita, a Griff Bábszínház művészeti vezetője, mögötte díszlet készül

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az ASSITEJ Magyar Központ (a mozaikszó a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetségét jelöli) a Csiky Gergely Színházzal közösen 2002 óta minden második évben megrendezi a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléját. Ezen a – két év szünet után újra megrendezett – biennálén szerepeltek azok az elő- adások, amelyeket ezúttal Székely Andrea bábművész, egyetemi tanár válogatott ki a Kárpát-medencei báb- és gyermekszínházak által benevezett több mint százból. 
 

A fesztiválon a gyermekközönség előtt bemutatott produkciók után szakmai zsűri értékelte a létrehozott műveket. Zalaiként duplán büszkék lehetünk, hiszen a bírálók közt volt Turbuly Lilla zalai származású író, meseíró, kritikus is. Március 28. és április 3. között 39 előadás közül válogathatott Kaposvárott a gyerek- és felnőtt közönség. A fesztivál fennállásának 10., a marosvásárhelyi kétnyelvű, magyar és román tagozattal bíró gyerekszínház pedig létrejötte 70. évét ünnepelte ebben az időszakban. A Griff Bábszínház is részt vett a versenyprogramban, az Ecki, Becki, Tengerecki című zenés-verses produkcióval került be a kaposvári válogatásba. 
 

– Amikor az Ariel Színháztól megkaptam a felkérést, Máté Angi gyerekkönyvét választottam, amiből 7 történetet elevenítettünk fel – mondta lapunk érdeklődésére Bartal Kiss Rita. – A bábszínház mindig történeteket mesél, most épp az összetartozásról, a különbözőségről, a kirekesztettségről, az elfogadásról. 

Cseke Péter bábművész a marosvásárhelyi, Bartal Kiss Rita által rendezett Volt egyszer egy... című előadásban
Forrás: Ariel Színház

 

Az erdélyi származású, óvónőként dolgozó szerző költői nyelvezetű metaforái a csendről, a ködről, a felhő és a pocsolya szerelméről, az égről, a tüskéit ribizliszemekkel barátságossá tevő sünről szólnak, illetve a velük leírható életjelenségekről. Máté Angi a Pagony Aranyvackor pályázatának egyik nyertese. Érzékeltessük a hangvételt: „Volt egyszer egy kislány. Volt egyszer egy köd. Volt egyszer egy sósperec. Volt egyszer egy csend. Mindennek van meséje, és minden mesében ott bujkál egy új világ, egy újabb csoda.” 
 

– A gyermekszínházi darab akkor jó, ha több rétege van, több korcsoportot is megtalál – mondta a bábművész, amikor a bábművészet esélyeiről, a felnőtt színházhoz való viszonyáról faggattam. – Cél, hogy az óvodások és az iskolások mellett a szülők, pedagógusok is élvezzék. A Volt egyszer egy… megjelenítésben sem hagyományos stílusú előadás, kísérleteztünk a formákkal. 
 

– A paraván és a kesztyűbáb is működik még a korszerű bábjátékban? 
 

– Persze, sosem megy ki a divatból. A vásári bábjáték ebben a megjelenítésben nagyon izgalmas. A napjaink bábszínháza az összművészethez közelít, a vizualitás, a költészet, a tánc, a mozgás ott van a színpadokon, sőt, a báb és a láthatóvá váló bábszínész együtt játszik. Én a történet felől is közelítek, hogy rezo- náljon a gyerekeket körülvevő világra, segítsen feldolgozni az általuk megélt jelenségeket. A gyerekek nagyon jól értik a szimbólumokat, noha másképp absztrahálnak természetesen, mint a felnőttek. Mi szeretjük, ha a gyerekek reagálnak, kacagnak, mozognak, kiabálnak, belehelyezkednek a darabba. Faludy Györggyel szólva a művészet és a szépség arra szolgál, hogy a lélek megkönnyebbüljön. A jelenidejűség varázsa pedig semmihez sem hasonlítható, a film és a rajzfilm másféle élményt ad. 
 

A díj névadója, Kovács Ildikó mestere volt Bartal Kiss Ritának, Kecskeméten tanult tőle. A Kolozsvárról áttelepült bábművész rendező, tanító Báron Lászlóval együtt határozza meg a Griff művészeti vezetőjének szakmai útját. (A tanárnak készülő Ritát Kecskeméten szippantotta be a bábos világ a Ciróka Bábszínházban.) A képzőművészet, a zene, a színházi világ, a pedagógia számára a bábszínházban egyesül. 
 

– Ildikó arra tanított, hogy a gyerekeket komolyan kell venni a játékosságot megtartva, de nem lehet silány munkát eléjük tenni. A megértés szintjei különbözők lehetnek, de magukkal viszik az érzetet, az üzenetet. A gyermeki figyelem fenntartása izgalmas dolog, ha azért zajonganak, mert unatkoznak, az az elő- adás hiányait mutatja. 
 

– Milyen érzés a mesterről elnevezett díjat átvenni? 
 

– Megindító, felemelő, öröm, némi szomorúsággal. Nyolcvanévesen halt meg, jó lenne néha felhívni, ha elakadunk. 
 

Bartal Kiss Ritát sokfelé hívják vendégként, a határon túlra is, a közeljövőben látványtervezőként számítanak rá Szombathelyen és Pécsett. Marosvásárhelyen vizsgarendezést készített az egyetemi hallgatóknak. Idehaza a Griffben pedig kis óvodásoknak készül helybe is vihető előadás, „bőröndszínház”, amit a kórházi gyerekosztályon is szeretnének játszani. 
 

– Mi a különbség a színművész és a bábszínművész között? 
 

– A bábművész és a színész között csak annyi a különbség, hogy az előbbiek élettelen tárgyba lehelnek lelket, amellett, hogy fizikai színház az ő mesterségük. Az sem igaz teljesen, hogy a bábszínház a színház előszobája volna, merthogy önálló művészeti ág, csak másfajta eszközökkel dolgozik, mint a táncszínház vagy az opera. 
 

A marosvásárhelyi előadásban a zsűri többek közt a letisztult formavilágot értékelte, a darab a bemutatás évében egyébként 2019-ben elnyerte a FUX FESZT – Erdélyi Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja nagydíját is. 
 

Végül álljon itt a tisztelet jeléül a szereplők névsora: Bonczidai Dezső, Cseke Péter, Gáll Ágnes, Gönczy Katalin, Halmágyi Éva, Máthé Rozália, Szabó Dániel, dramaturg Markó Róbert, koreográfus Györfi Csaba, zeneszerző Kiss Erzsi, tervező Sipos Kati. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában