Frissen Zalából

2022.03.05. 11:00

Szúnyogh Sándorra emlékeztek Lendván

Nyolcvan éve, 1942. március 3-án született Szúnyogh Sándor szlovéniai magyar újságíró, költő és televíziós szer­kesztő. Az évforduló kapcsán a muravidéki magyar közösség fotókiállítással tiszteleg emléke előtt. A Bánffy Központban látható tárlatot szerdán nyitották meg.

Gyuricza Ferenc

Soós Mihály a lendvai kiállítás megnyitóján

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Az eseményen Soós Mihály, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója elmondta: a kiállításon látható fotók egy részét Szúnyogh Sándor családja bocsátotta rendelkezésükre, így több olyan is látható közöttük, amit a nagyközönség eddig nem ismerhetett. 

 

Hozzátette: a fotók jól tükrözik a pályafutását pedagógusként kezdő Szúnyogh személyiségét, bemutatják ragaszkodását a szülőföldhöz, az alsólakosi közösséghez, de az is felfedezhető általuk, hogy milyen kiterjedt társadalmi kapcsolatrendszerrel rendelkezett a néhai költő. 

 

Szúnyogh Sándor 1963 és 1969 között Domonkosfán tanított, majd rövid ideig fordítóként dolgozott a lendvai községházán. 1972-től a Népújság munkatársa, ’91-től a Hidak – Mostovi című nemzetiségi televíziós műsor szerkesztője, 1992-től pedig a Szlovén Rádió–Televízió magyar nyelvű műsorainak programigazgatója volt. 

 

Több alkalmi kiadványt szerkesztett, és számos írása jelent meg szlovéniai és vajdasági magyar, illetve anyaországi folyóiratokban, lapokban. Vezetője volt a Tavaszvárás nemzedékeként ismert muravidéki magyar irodalmi társaságnak. 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével tüntették ki. 1998-ban bekövetkezett halála után ifjúsági irodalmi pályázatot és díjat neveztek el róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában