Baradlayné csupán 42 éves ekkor

2022.03.10. 17:30

Pénteken mutatják be A kőszívű ember fiai című Jókai-művet a zalaegerszegi Hevesi-színházban

A kőszívű ember fiai, Jókai Mór 1869-ben megjelent regénye az, amiben az író az 1848–49-es forradalomnak és szabadságharcnak állít emléket, írja az irodalomtörténet. A Hevesi Sándor Színház a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan mutatja be pénteken a regényből készült adaptációt, melyet Korcsmáros György és a Jászai- és Nádasdy-díjas Böhm György írt. Utóbbi rendezi a zalaegerszegi előadást, amely két évvel ezelőtt a pandémia miatt nem kerülhetett színre.

Arany Horváth Zsuzsa

Előtérben Alphonsine (Dura Veronika), Baradlay Jenő (Helvaci Ersan David) és Baradlay Richárd (Ticz András)

Forrás: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A Jókai Mór regényéből készült előadásban az író versei mellett Petőfi költemények is elhangzanak –  köztük a Nemzeti dal. A zenét Tolcsvay Béla és Tolcsvay László szerezte. 

 

A darab egy másik változata már színre került a Hevesi színpadán 1986-ban, akkor a legendás Barta Mária játszotta Baradlaynét, aki a férje végrendelkezésével szemben a haza szolgálatára szánja három fiát. A mostani színrevitelben Pap Lujza alakítja özvegy Baradlaynét, s ez ki is jelöli, hogy mennyiben és hogyan lesz más a produkció elődeinél.

 

– Baradlaynét általában idős nőnek képzeljük, noha Jókai Mórnál mindössze 42 éves a szereplő - mondta Böhm György rendező, amikor még az első  próbafolyamat végén faggattuk. – A kitűnő zalaegerszegi színésznő alkata látszólag törékeny, de az ő alakításában Baradlayné erős, kemény, elszánt, energikus anya.

 

Várkonyi Zoltán legendás filmjét mindenki nagyon ismeri és szereti, ahogy Böhm György is, sőt, ez az élmény is motiválta az adaptáció elkészítésére. A 24 jelenetből álló színpadi változatot egyébként már több, mint ezerszer játszották a magyar színházakban.

 

Nem ez az egyetlen változat a Kőszívű ember fiai című regényből, maga Jókai Mór is írt belőle egy színdarabot, de az ma már nem felel meg a teátrumi kívánalmaknak. A  zalaegerszegi társulattal sokszor együtt dolgozó vendégrendező azt is elárulta, a darab struktúráját illetően ihletőjük volt a Háború és béke Erwin Piscator-féle színházi változata is. 

 

– Mi izgatja napjainkban legjobban a rendezőt a sokszereplős színműből?

 

– Baradlayné alakján kívül a másik főszereplő: Jenő sorsa határozza majd meg ezt az előadást, aki a darab végére a szemünk előtt válik hőssé. 

 

– Tudnivaló, hogy Böhm György nézőpontja, világlátása, habitusa mindig ígér humort, szarkazmust, iróniát és öniróniát, ezt legutóbb az októberben bemutatott Cigánykerék című előadásban tapasztalhattuk meg.  Vajon A kőszívű ember fiai története megengedi-e az ironikus jellegű hangvétel megvillantását?

 

–  Érdemes lesz megfigyelni, hogy az ilyen történeteknél, tragédiáknál, a komoly drámáknál is akkor igazán erős az előadás, akkor plasztikus a kontraszt, ha a fekete mellett ott a fehér is – mondta a színházi pályája kezdetén a zalaegerszegi teátrumban is megfordult Böhm György, hozzátéve: – Akármennyire tragikusak a regényben megalkotott sorsok, úgy gondolom, hogy a hatás sokkal erősebb lesz, ha néha lehet mosolyogni, vagy akár nevetni is.  

 

A rendező azt ígéri, hogy gyönyörű előadást fognak látni a zalai nézők, méghozzá remek szereposztásban: Baradlayné Pap Lujza Domján Edit-díjas, Ödön Bot Gábor, Richárd Ticz András, Jenő Helvaci Ersan David lesz.  A főszereplők partnerei a következő színművészek lesznek: Rideghváry Bence Kiss Ernő Jászai-díjas, Plankenhorst Alphonsine Dura Veronika, Plankenhorst Antoinette Debrei Zsuzsanna, Haynau Farkas Ignác Jászai-díjas, Liedenwall Edit Kováts Dóra, Palwitz Ottó Mihály Péter, Aranka Támadi Anita, Pál úr Besenczi Árpád Jászai-díjas. 

 

A díszlet és a jelmezek tervezője Túri Erzsébet, koreográfus Bakó Gábor. Premier március 11-én, e hét pénteken este hét órakor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában