Frissen Zalából

2022.02.15. 16:00

Magyarországi ősbemutatóra készül az egerszegi színház

Hétfőn délelőtt tartotta a március végén sorra kerülő előadás próbafolyamatának kezdetét, az úgynevezett olvasópróbát a Hevesi Sándor Színház társulata. A feleség negyvennél kezdődik című, Beleznay Endre színész ­által magyarra fordított angol vígjátékot, melyet dr. Besenczi Árpád igazgató rendez, magyarországi ősbemutatóként állítják színpadra.

Arany Horváth Zsuzsa

Mészáros Tibor díszlettervező, Besenczi Árpád és Beleznay Endre a próbán

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A hétfői olvasópróba vendége volt a fordító, aki tulajdonképpen nem is vendég, hiszen ő is a Hevesi Sándor Színházban kezdte színházművészeti pályafutását.

 

– Boldog vagyok, hogy itt lehetek, rengeteg időt töltöttem itt annak idején, ebben a teremben ismertem meg a feleségemet 32 évvel ezelőtt, úgy látom, alig változott valami – nézett körbe a próbateremben Beleznay Endre, akit elsősorban vidám televíziós produkciókból, show-műsorokból ismerhet a széles közönség, de ő a volt Friderikusz Sándor-féle Meglepő és mulatságos című műsor álriportere, amivel országos ismertségre tett szert. A budapesti Nemzeti Színház színészképző stúdiójában végzett, majd a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. – Talán csak a zongora helyett volt itt egy tornaszekrény. 

Ray Cooney színművei közül láthattuk Egerszegen a Kölcsönlakást, Család ellen nincs orvosság címűt, s a legismertebbet, a Miniszter félrelép című komédiát is. 

 

– Hogy talált rá a közis- mert és idehaza is gyakran játszott Ray Cooney eddig magyarul nem hozzáférhető darabjára? 

 

– Valóban, egy időszakban szinte minden színházban műsorra tűztek egy-egy Ray Cooney-darabot. Amikor a járvány miatt le kellett állnunk, gondoltam, időm engedi, hát utánanézek, van-e olyan a darabjai között, ami bővítheti az idén már 98 éves angol sikerszerző magyarországi repertoárját. Így került a látókörömbe a Feleség negyvennél kezdődik című műve, ami azért is érdekes, mert azon túl, hogy a stílusa, hangulata hasonlít a többi vígjátékra, a sztori mégis egészen más. Kis túlzással ibseni alaphelyzetnek is nevezhetjük, ahogy a negyvenes-ötvenes éveikbe lépő szereplők megélik az életkor előrehaladtát. Milyen változáson esik át például a házasság ezen a ponton. Persze rengeteg poénnal veszi körbe a szerző a szituációkat. 

 

Mivel Beleznay Endre és a zalaegerszegi színház direktora jól ismeri egymást, adta magát a lehetőség, hogy a Hevesi Sándor Színház mutassa be elsőként a szóban forgó vígjátékot. Amelyben majd Debrei Zsuzsannát, Hertelendy Attilát, Farkas Ignácot, Magyar Cecíliát, Urházy Gábor Lászlót láthatjuk… először március 25-én. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában