Frissen Zalából

2021.11.04. 13:00

Gandhi és a Brunnerek kapcsolatát bemutató tárlat nyílt a nagykanizsai plakátházban (videó)

A Thúry György Múzeum szervezésében kiállítás nyílt szerda este a Magyar Plakát Házban Rokonlelkek – Gandhi és a Brunnerek címmel.

Horváth-Balogh Attila

A közönség Gandhi Indiára gyakorolt hatását bemutató látványos tánckoreográfiában is gyönyörködhetett

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festményeiből válogatott kiállítással – melynek kurátora Szmodics-Tugya Beáta történész muzeológus – a múzeum és a dél-zalai város önkormányzata Mahátma Gandhi, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja emberi nagysága előtt kíván tisztelegni annak apropóján, hogy India 75 évvel ezelőtt nyerte el függetlenségét. Egyúttal az is célja a tárlatnak, hogy bemutassa az indiai emberek életét úgy, ahogy azt az Indiában letelepedett két kanizsai művésznő látta az 1930-as, 40-es években. A kanizsai anyag mellett egy másik kamaratárlat is megtekinthető a plakátházban, mely az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ dokumentumaiból válogat „A szabadság szelleme” címmel. A megnyitó része volt egy látványos indiai tánckoreográfia is, amely Gandhi szellemiségének Indiára gyakorolt hatását kívánta bemutatni.

A közönség Gandhi Indiára gyakorolt hatását bemutató látványos tánckoreográfiában is gyönyörködhetett
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A megnyitó vendégeit – Kumar Tuhint, India magyarországi nagykövetét, valamint munkatársait, dr. Lázár Imre India-kutatót, a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ korábbi igazgatóját, Cseresnyés Péter miniszterelnöki biztos, államtitkárt, a térség országgyűlési képviselőjét és Balogh László polgármestert, valamint a szép számú érdeklődőt – dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója köszöntötte, majd Balogh László lépett a mikrofonhoz, aki a művészet erejéről, szerepéről beszélt.

– Köszönöm indiai barátainknak, hogy jelenlétükkel nemcsak gyönyörű és mély kultúrájuk értékeit osztják meg velünk, de ráirányítják saját értékeink megbecsülésére is a figyelmünket – jelentette ki a polgármester.

A szép számú megjelentet Kumar Tuhin indiai nagykövet is köszöntötte
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Cseresnyés Péter arról beszélt köszöntőjében, hogy a kiállítás révén létrejött találkozó már a két ország, közösség és kultúra között épülő híd sokadik pillére. Ezért kifejezte köszönetét a kiküldetése közeledő lejártával hazájába hamarosan visszatérő indiai nagykövetnek, Kumar Tuhinnak.

– Szerencsére, a jó kapcsolat alapja nekünk megadatott a két nagyszerű művésznő személyében és munkásságában – fogalmazott Cseresnyés Péter. – Anya és lánya, Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet jelentik azt azt erős alapot, amire ezt a bizonyos hidat fel lehet építeni. Kiváló kapcsolatot ápoltak koruk legnagyobb alakjaival, megfestették Tagore, Mahátma Gandhi, Indira Gandhi és Nehru portréját, így munkásságuk ma már egész Indiában a nemzeti örökség szerves részét képezik. Ez annak is köszönhető, hogy India mindennapjait az ott élők számára is hitelesen jelenítették meg. Kívánom, hogy a közös hidunk épüljön tovább, de úgy, hogy megmaradjon a két kultúra egyedisége, mely minden hiteles és baráti kézfogás alapja.

India magyarországi nagykövete, Kumar Tuhin arról beszélt: azt reméli, hogy a kultúra terén kialakult kapcsolatokhoz hasonlók létrejönnek az élet más területein is. Hozzátette: biztosan büszkék a nagykanizsaiak arra, hogy a függetlenségét ünneplő India egyik európai képviselőjének a dél-zalai várost választották.

Végül dr. Lázár Imre India-kutató megnyitotta a kiállítást, mellyel később bővebben is foglalkozunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában