Frissen Zalából

2021.10.11. 17:30

Számos érdekességet kínáltak hét végén a zalai könyvtárak

A múlt héten zajlott Országos Könyvtári Napok eseménysorozat zárórendezvényei várták az érdeklődőket hét végén a megyei és a városi bibliotékákban.

Arany Horváth Zsuzsa, Gyuricza Ferenc

Zalalövőn a délelőtti csicsergő foglalkozást Hozborné Pintér Krisztina (középen) vezette

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban 16 csapat versengett szombaton délelőtt az első társasjáték-bajnokságban. Ugyanitt vasárnap különleges foglalkozáson vettek részt a vállalkozó kedvű felnőttek: Bódis Bettina óvodapedagógus, hangmasszőr tartott hangtálas meditációs-relaxációs együttlétet. A szakember elmondta, a tibeti hangterápiás eszközök működtetését budapesti tanfolyamon tanulta, mivel tapasztalta, hogy áldásos hatást fejt ki stresszes életünkben gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. A kicsik kreativitását kinyitja, segít legyőzni a tanulási nehézségeket, növeli az empátiát. A kisiskolások körében az egyéni foglalkozásokkal nyugodtabb napokat lehet biztosítani. A vasárnap délelőtt a felnőttek számára tartogatott meglepetést, hiszen a csendes, elsötétített teremben hagyhatták maguk mögött a feszültségeiket. A bibliotéka többi termében a gyerekek ismerkedhettek a legújabb kiadványokkal. A városi könyvtárban a hangoskönyv-bemutató után szintén a gyerekfoglalkozásoké volt a főszerep.

Bódis Bettina hangfürdő foglalkozása a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, körötte Mosolygó Liám, Mikóné Ágota, Szépligetiné Erika, Tóthné Ida és Cselesznik Zsuzsa
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Ugyancsak Zalaegerszegen, az Apáczai Csere János művelődési központban, ahogy egész héten, szombaton és vasárnap is a könyvtárosok olvastak fel a Papírszínház mesékből a könyvtár Youtube csatornáján, vasárnap délelőtt pedig Schäffer Erzsébet író, publicista érkezett az olvasóihoz. A csácsi központban a héten a kreatív klub tartotta nyitva kapuit az érdeklődők előtt.

A zalalövői Salla Művelődési Központ és Könyvtár a kezdetek óta részt vesz az Országos Könyvtári Napok programjában, így értelemszerűen a Könyves vasárnaphoz is minden évben csatlakozik az intézmény. Kovács Mónika könyvtáros, igazgatóhelyettes lapunknak elmondta: elsősorban az a szándékuk, hogy bevonzzák az érdeklődőket az intézménybe, megmutassák nekik a szolgáltatásaikat.

Zalalövőn a délelőtti csicsergő foglalkozást Hozborné Pintér Krisztina (középen) vezette
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– Egy mai modern könyvtár jóval több annál, mint hogy könyvek, folyóiratok kölcsönzésére lehetőséget biztosít – magyarázta Kovács Mónika. – A fénymásolástól és szkenneléstől kezdve a programszervezésig bezárólag rengeteg szolgáltatást nyújtunk. A Könyves vasárnap, amely az Országos Könyvtári Napok záróeseménye s egyben kiemelten fontos programja is, ezekbe enged betekintést.

Zalalövőn a Hozborné Pintér Krisztina által vezetett csicsergő foglalkozással kezdték a napot, az intézményvezető elmondása szerint ez a program nagyon népszerű a kisgyermekes szülők körében. Volt továbbá kézművesfoglalkozás és papírszínház, különböző játékok, a délutáni órákban pedig zenés gyermekműsor várta a betérőket.

Kovács Mónika kérdésünkre azt is elmondta: ezen a napon a beiratkozás ingyenes, élnek is vele a könyvtárlátogatók, de a késedelmes dokumentum-visszajuttatásért kiszabott büntetéseket is elengedik ilyenkor.

A zalalövői intézménynek 350 beiratkozott olvasója van, ám nagyságrendekkel többen veszik igénybe a szolgáltatásaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában