Frissen Zalából

2021.10.12. 14:10

Az ország horvát régióiból érkeztek fellépő csoportok Tótszerdahelyre

A múlt hét végén rendezte meg a Magyarországi Horvátok Kulturális, Képzési és Szabadidő Központja, valamint a Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet a II. Országos Horvát Gyermek- és Folklórfesztivált.

Horváth-Balogh Attila

A tótszerdahelyi Zrínyi Katarina Horvát Általános Iskola tamburazenekara és énekkara

Fotó: Blazsetin Bernadett

Az eseményre – melyen közel 135 gyermek vett részt – a Mura menti horvát ajkú település kultúrházában került sor.

A tótszerdahelyi Zrínyi Katarina Horvát Általános Iskola tamburazenekara és énekkara
Fotó: Blazsetin Bernadett

– 2017-ben indítottuk útjára az akkor még Mura menti gyermek- és folklórfesztivált a Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet szervezésében, azzal a céllal, hogy országos szintű, majd nemzetközi rendezvénnyé váljon – tudtuk meg Matoláné Proszenyák Hajnalkától, az intézet vezetőjétől. – Fő célunk a horvát anyanyelv szeretetének megőrzése, az identitástudat erősítése, valamint kulturális örökségünk továbbadása. A rendezvény 2019-ben országos szintre emelkedett, így immáron a Mura menti horvát intézmények mellett a Magyarországon élő horvát nemzetiség hat régiójából is érkeztek rá vendégeink. Mindenki hozott egy-egy darabot kultúrájából, népviseletéből.

A II. Országos Horvát Gyermek- és Folklórfesztiválon ezúttal 10 hagyományőrző csoport lépett fel Gradistyétől (Vas megye) Bácskáig. Az eseményen részt vett Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, Dr. Koósz Attila, a Horvát Köztársaság tiszteletbeli konzulja, Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, valamint minden zalai horvát nemzetiségi önkormányzat és helyi önkormányzat képviselője.

– Szándékaink szerint a gyermek– és folklórfesztivál összekapcsolja a legfiatalabb és a fiatal generációkat, kötetlen formában nyújt a gyermekeknek bemutatkozási (fellépési), a közös játékon keresztül ismerkedési lehetőséget és nem utolsósorban hozzásegíti a pedagógusokat is a szakmai tapasztalatcseréhez és a jó gyakorlatok átadásához, átvételéhez – tette hozzá végül Matoláné Proszenyák Hajnalka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában