Frissen Zalából

2021.09.28. 14:00

A magyar folklór ragyogó kincse az 50 éves csesztregi dalkör

Minőséget teremtett, s a mai napig minőséget képvisel az a közösség, amely ötven évvel ezelőtt, 1971-ben alakult egy kis zalai településen. A magyar folklór egyik állócsillaga, a csesztregi népdalkör szombaton ünnepelte fél évszázados jubileumát.

Gyuricza Ferenc

Az ötvenéves jubileumot ünneplő csesztregi népdalkör

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A jeles évforduló kapcsán tartott ünnepségen Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a jubiláló népdalkört, s ő fogalmazta meg a bevezetőnkben idézett gondolatokat, majd arról beszélt, hogy a népdalkör nemcsak Csesztreg község egyik legragyogóbb kincse, hanem egyben Zala megyéé is, s ha a Kárpát-medence határainkon túli területein lépnek fel, akkor Magyarországot is képviselik, érdemeket, elismeréseket szerezve hazánknak. Az alelnök ugyanakkor nemcsak a csesztregieket köszöntötte, hanem az ünnepi műsorban közreműködő valamennyi, az ünnepeltekkel baráti viszonyt kialakított dalkörök munkáját is méltatta, mondván: létezik egy szép család Zala megyében, amelynek tagjai ápolják népdalkincsünket, ápolják a magyar folklórt.

Az ötvenéves jubileumot ünneplő csesztregi népdalkör
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A csesztregi népdalkör Csicsor János tanító vezetésével alakult, majd 1978-ban Pápai János zenetanár vette át az akkor pávakörnek nevezett csoport irányítását. A jelenlegi karvezető, Molnár Ferencné 1988 óta, azaz immár 33 esztendeje irányítja a szakmai munkát. Az ötvenéves jubileum kapcsán ő idézte fel a legfontosabb mérföldköveket. Mint mondta: szerette volna női tagokkal is kibővíteni a csak férfiakból álló csoportot, ám ez a tagság merev ellenállását váltotta ki.

A dalkör sok szép eredményt ért el. Négy rádió- és két televíziós felvétel, hét Aranypáva Nagydíj és számos további minősítés, valamint egy CD-album is jelzi, hogy Magyarország egyik legjobb népdalköre működik Zala megye nyugati szegletében.

Mindezt Bedő Róbert, a község polgármestere is megerősítette, aki a képviselő-­testület döntése alapján a népdalkör életét meghatározó Molnár Ferencné részére a közelmúltban alapított Csesztreg Község Kultúrájáért kitüntetést adott át, míg a népdalkör jelenlegi tagjai – Bagó Zoltán, Bertalan Miklós, Domján Attila, Domonkos Tamás, Kiss Attila, Kovács Kálmán, Kulcsár Gábor és Rákos János – díszokleveleket vehettek át a rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában