Frissen Zalából

2021.08.14. 14:00

Macsekné Sipos Anita – Akinek új irányokat adott Buddha és a tanításai

Lélekmozaik – ezzel a címmel állította ki a festményeit nemrégiben Macsekné Sipos Anita a Nagykanizsai Honvéd Kaszinóban egy színes, tényleg lelki felüdülést nyújtó tárlaton.

Horváth-Balogh Attila

Az alkotó a Nagykanizsa Fő utcája című festménye előtt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A nagykanizsai alkotónak, egyébként a Napsugár együttes énekesnőjének – aki Röszler Máriától sajátította el a festészet csínját-bínját – tárlata nyílt meg a kulturális intézményben.

Az alkotó a Nagykanizsa Fő utcája című festménye előtt
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap
Eső után
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Édesanyám kiskoromban sokat rajzolt nekem, én pedig mindig ámulattal figyeltem őt – mesélt a képzőművészet iránti érdeklődés kialakulásának kezdeteiről a kiállítás kapcsán Macsekné Sipos Anita. – Tőle kaptam kedvet, az első próbálkozások után pedig a biztatást is. Szerencsés gyermekkorom volt, amelyet olyan környezetben töltöttem el, ahol megérinthetett a természet minden szépsége. Talán ezért lettek kedvenc témáim a tájképek, virágok, felhők, a folyók. Később nagy hatással volt rám a szomszédunkban lakó Milávecz László amatőr festőművész, illetve általános iskolai rajztanárom, Kiss József. Rendszeresen 1999 óta festek, később néhány képemet kitettem a Facebookra, és legnagyobb meglepetésemre olyan nagy érdeklődés mutatkozott irántuk, hogy az egyrészt inspirált, másrészt lökést adott ahhoz, hogy még nagyobb lelkesedéssel folytassam ezt a munkát. Az ismerőseimnek a színhasználatom tetszett meg leginkább, aztán a témák, melyeket megjelenítettem a vásznon. Egy évig Röszler Mária festőművésznél tanultam, ami tovább erősítette a tájakat és virágokat bemutató vonalat. Jelentős változást hozott, hogy az egyik barátnőm nagyon szeretett volna egy Buddha-festményt, de senki nem festette meg neki, én kihívásként tekintettem a fel­adatra, és elvállaltam. Annyira megtetszett maga a téma és az egésznek a hangulata, hogy elkezdtem Buddha-képeket festeni, s ezekre alapozva csináltam egy webáruházat, mert érdekes módon igény mutatkozott a Buddha-képekre. Közelebb kerültem a valláshoz is, nyitott embernek tartom magam, szimpatikusnak találtam a buddhizmus által közvetített mélységes nyugalmat, amelyre szerintem a ma emberének igencsak szüksége lenne. Ezt próbálom sugallni a képeimmel is.

A Férfienergia című kép buddhista hatásokat mutat
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap
Naplemente a Kis-Balatonnál
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Macsekné Sipos Anita nyolcadik önálló kiállítása már nem látható a Honvéd Kaszinóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában