Frissen Zalából

2021.07.21. 10:00

Népzenei és kézművesnapot tartottak Zalaszentgróton

Kézművesek kínálták termékeiket és tartottak foglalkozást kicsiknek és nagyoknak a zalaszentgróti Szent István téren pénteken.

Szalay Csaba

Laposa Julcsi együtt zenélt a tanítványaival

Fotó: Szalay Csaba

Később a művelődési központ teraszán elkezdődött a nagy érdeklődéssel várt program: Laposa Julcsi és barátai, Timár Márton, Vizeli Máté és ifj. Horváth Károly a „Népi hang-színek, Tavasz – Nyár” című lemezüket mutatták be.

Laposa Julcsi együtt zenélt a tanítványaival
Fotó: Szalay Csaba

Laposa Julcsi elmondta, ez a negyedik a dalos kifestő füzet a sorozatban. A füzet nemcsak gyerekeknek, hanem családoknak, pedagógusoknak is szól, CD, kotta, kifestő, memóriajáték is van benne.

– Ez a lemez azért is különleges, mert már népzenei feldolgozásokat is tartalmaz, és az 52 éves Kaláka Együttes közreműködésével valósult meg. Számomra, fiatal művész számára nagy elismerés, hogy a Kossuth-díjas együttes elfogadta a felkérésemet. Itt is szeretném megköszönni Zalaegerszeg önkormányzatának a támogatását, amely bátorított, és támogatta a Kalákával való együttműködésemet – mondta a fiatal népzenész.

– Hogyan készülnek ezek a füzetek? Kik vesznek részt az elkészítésben?

– Minden egyes füzet nagy csapatmunka eredménye. Én vagyok az ötletgazda, aki megtervezem, kiválasztom, felkutatom, leírom a dalokat. Ahhoz, hogy ebből szép, kerek egész legyen, kell egy csapat: grafikus, jó hangú gyermekek, őket oktató pedagógusok, kellenek jó zenésztársak, hangmérnök, CD-nyomtatócsapat, és egy könyvnyomda. Négy év alatt ez már a negyedik kiadásom. Nem csak az én érdemem, hogy ez ilyen szépen sikerül.

Laposa Julcsi azt is megemlítette, hogy tavaly novemberben megjelent egy különleges, magyar-szlovén énekeskönyv, amely nem saját kiadás, de ő szerkesztette.

Arra a kérdésre, hogy ki támogatja a füzetek megjelentetését, Laposa Julcsi azt válaszolta:

– Többnyire én finanszírozom, de szerencsére mindig vannak támogatók. Ezt a kiadványt például a NKA Halmos Béla Program, és amint már említettem, Zalaegerszeg önkormányzata segítette, valamint a Fonó Budai Zeneház.

A pénteki bemutató meglepetése volt hat zalaszentgróti hegedűs kislány és fiú szereplése Julcsival. Kiderült, hogy Tekenyén, szülőfalujában szülői megkeresésre négynapos hegedűtábort tartott az ifjú művész. Zalai népdalokat tanultak énekelni és hegedülni, amelyek az új lemezen is hallhatók. A gyerekek ezért vettek részt a bemutatón.

Befejezésül Laposa Julcsi mindenkit hívott Budapestre, augusztus 20-án 11 órakor a Mátyás templom előtt lesz a lemezbemutatója, a budai várban rendezendő Mesterségek Ünnepe keretében.

A zalaszentgróti lemezbemutató után az idősebb korosztályt a Szinkópa Band (Lovász Gábor, Szolnoki Tibor, Utry Dávid) magyar nótával és filmzenével szórakoztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában