Frissen Zalából

2021.07.19. 20:00

Köves Marcell: „Ha észreveszik, hogy vagyunk, az nem jó”

„Az a feladatunk, ami a hangszórókon kijön. Mi vagyunk a közönség füle, úgy keverjük a hangokat, ahogy szeretnénk, hogy hallják, márpedig ez nagyon sok összetevőtől függ, különösen itt, a Kvártélyházban, ahol mondhatni szinte az utcán dolgozunk, nincs felettünk tető.”

Arany Gábor

Köves Marcell: Mi hangoljuk össze, hogy tökéletes legyen az élmény

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

Ezt a társulat törzsgárdájához tartozó Köves Marcell hangmérnök fogalmazta meg, aki a Hevesi Sándor Színház hangtárvezetője, és munkája zöme a zárt térben zajló előadásokhoz köti.

Köves Marcell: Mi hangoljuk össze, hogy tökéletes legyen az élmény
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

– Nem mindegy, hány fok van, milyen párás a levegő, fúj-e a szél, mennyire szűrődik be a város zaja, hányan ülnek a nézőtéren, milyen a szereplő hangja. Élő zenénél a hangszerek még összetettebbé teszik a feladatunkat. Ezekre mind-mind figyelemmel kell lenni, mert megváltoztathatják a hangzást. Tehát mi hangoljuk össze, hogy tökéletes legyen az élmény, ez a feladatunk az előadásokon. Persze közbejöhetnek kisebb hibák. A technikának nem kedvez a meleg, márpedig nyári előadásokon ez előfordul, aztán ha a színész verejtékben úszik, azt a mikroportok nem mindig viselik jól, de úgy kell dolgoznunk, hogy belőlünk semmit ne vegyen észre a néző. Ha észreveszik, hogy vagyunk, az nem jó. Mi a művészet és a műszaki világ mezsgyéjén egyensúlyozunk – mondja. – Ha pedig az időjárás szól közbe, akkor első a technika mentése – teszi hozzá Köves Marcell, aki építőipari szakközépiskolában érettségizett, majd polgári szolgálatosként került a színházhoz, és ragadt is meg ott, ennek már negyedszázada.

– A várható problémákra felkészülünk, persze mindig vannak meglepetések – teszi hozzá és nevetve felel, amikor valami emlékezetes malőr felidézésére kérem: – Biztos volt, de csak a szépre emlékezem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában