Frissen Zalából

2021.07.11. 12:00

Hrutka Róbertet és Tompos Kátyát is láthatja a zalaegerszegi közönség

Szinte a Kvártélyház megalakulásának pillanatától együtt dolgozik a szabadtéri színházzal a legismertebb és legsikeresebb hazai filmzeneszerzők sorába tartozó zenész-producer, Hrutka Róbert. Neki köszönhető a Lendvai képek és a The Hungarian Blues Brothers zenéje, s jelenleg is van közös munkájuk.

Gyuricza Ferenc

Hrutka Róbert és Tompos Kátya több produkcióban is dolgozott már együtt. FOTÓ: ZH-ARCHÍVUM

Az 54. életévében járó Hrutka Róbert első ismertebb formációja a punkzenét játszó Kretens volt, majd mások mellett Demjén Ferenccel, Keresztes Ildikóval, Somló Tamással, Horváth Charlie-val és Lerch Istvánnal kezdett el dolgozni. A mai napig aktív zenész –több mint kétszáz albumon hallható játéka –, mellette reklám- és játékfilmekhez, színházi produkciókhoz ír zenét. Ő alkotta a Magyar vándor, a Valami Amerika 2., az Üvegtigris 3., valamint a legendás hírű hazai versenylóról forgatott film, a Kincsem zenéjét.

Kálloy Molnár Péter révén a kapcsolat

– A Kvártélyházzal a színész Kálloy Molnár Péter révén kerültem kapcsolatba, hiszen az ő albumának zenéjét is én szereztem – tekint vissza a kezdetekre Hrutka Róbert. – Amikor Péter meghívást kapott Zalaegerszegről, én is mentem vele zenélni. Így ismerkedtünk össze az ottaniakkal, s nagyon hamar szoros barátság alakult ki köztünk. Az évek során több produkcióval is megfordultam Zalaegerszegen, így azon színészalbumokat is elvittük bemutatni, amelyek elkészítésében szintén közreműködtem. Tompos Kátyával, Udvaros Dorottyával, de talán Jamie Winchesterrel is voltam, akivel közösen adtuk elő azt az Its Your Life című dalt, amit egy időben az egész ország dúdolt.

Hrutka Róbert és Tompos Kátya több produkcióban is dolgozott már együtt. FOTÓ: ZH-ARCHÍVUM

Az említett dal egy telekommunikációs világcég talán máig legsikeresebb reklámdala volt. Hrutka Róbert ugyanis nemcsak színészek és énekesek számára készített lemezeket, s nemcsak filmzenéket írt, hanem reklámdalokat is. Mint mondja, ez utóbbi mára már jelentősen visszaszorult, hiszen sokkal inkább kedveli azt a kreatív művészi munkát, amikor egy színházi produkció, vagy egy film zenéjének megkomponálására kérik fel.

Szabad kezet kap

– Ezek mind nagyon izgalmas feladatok – mutat rá. – Általában úgy kezdődik, hogy a rendezővel leülünk átbeszélni a produkciót. Elmondja, mit szeretne, mi az elképzelése, majd szabad kezet kapok. Az alkotói folyamat számomra akkor kezdődik, amikor elkészül a film első vágása. Akkor a kezembe veszek egy pohár bort, s leülök megnézni a filmet. Ilyenkor már kialakulnak az első benyomások, inspirációk, felötlenek az első dallamok, amiből aztán tovább tudok építkezni.

Idén három produkcióban

Hrutka Róbert és a Kvártélyház közötti együttműködés 2007-től vált szorosabbá, a zenész ugyanis beleszeretett az Őrségbe, s azóta rendszerint ott tölti a nyarait. Úgy fogalmaz: rendkívül inspiráló hely ahhoz, hogy ott írja a zenéit, vagy onnan induljon koncertezni. Zalaegerszeg közelsége pedig arra ösztökélte, hogy a Kvártélyházzal is elmélyítse kapcsolatát.

A zenészt idén két produkcióban láthatja a zalai közönség. Lesz egy gálakoncertje a városban Kalmus Feliciánnal, bemutatja a Grecsó Krisztiánnal közös Első évre fecske című irodalmi estjét – ebben versek, novellák, dalok, zenék keverednek egymással –, illetve több szállal kötődik Tompos Kátyához, aki június 28-án lépett a Kvártélyház színpadára, s akinek színészi karrierje szintén Zalaegerszegről indult.

Adottság és karizma

– Már a második lemezén dolgoztunk, amikor Kátya mesélt erről – idézte fel Hrutka Róbert. – Azt mondta, az első fontosabb szerepét ebben a városban játszhatta el, s máig emlékszik rá, hogy mennyire izgult. Kátyát én 2008-ban, a Valami Amerika 2. című film kapcsán ismertem meg, majd hamarosan elkezdtünk közös produkciókon dolgozni. Volt egy jótékonysági estünk, amelyen Kátya orosz cigánysanzonokat énekelt, 2013-ban pedig megjelent első lemeze, a Keresztül Európán, amihez szintén én írtam a zenét. Kátyának rendkívüli képességei vannak az éneklés terén, mellette pedig maximális alázatot mutat a zene iránt. Vannak zseniálisan jó hangi és technikai adottságokkal rendelkező énekesek, de ahhoz, hogy valaki igazán kiemelkedő legyen, karizmával is kell rendelkeznie. Kátyában ez az adottság is jelen van, ő valóban rendkívüli tehetség, aki mindig magára formálja a dalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában