Frissen Zalából

2021.07.27. 12:00

A Queen 35 éve járt a Népstadionban

Az évfordulók kedves hozadéka, hogy felidézik életünk egy-egy fontos pillanatát. Biztosan sokaknak ilyen a Queen együttes magyarországi koncertje, ami éppen 35 évvel ezelőtt zajlott le.

Arany Horváth Zsuzsa

Brian May és Freddie Mercury a budapesti koncerten. Ezután már csak egyszer léptek fel az eredeti felállásban

Fotó: ZH-archívum

1986. július 27-én Budapesten, a Népstadionban 70 ezer ember előtt adott koncertet a Queen a „Magic Tour” keretében. A korabeli híradások feljegyzik, ez volt az első kelet-európai koncertjük, amit többéves szervezéssel hoztak tető alá.

Brian May és Freddie Mercury a budapesti koncerten. Ezután már csak egyszer léptek fel az eredeti felállásban Fotó: ZH-archívum

Ma már talán el se hisszük, de átlagosan 200 forintba került egy jegy, alig két nap alatt az utolsó darab is elfogyott. Túlzás nélkül állítható, hogy Freddie Mercury, Brian May, John Deacon és Roger Taylor, vagyis a Queen történelmet írt aznap Magyarországon. Emlékezetes a magyar népdal, a Tavaszi szél vizet áraszt felhangzása, amit Freddie Mercury magyarul énekelt el. Néha bele is nézett a tenyerébe, mert oda írta a szöveget. Ez a népdalfeldolgozás a Live At Wembley Stadium, 2003 című albumukra is felkerült.

A budapesti koncertről egész estés film készült, amit 2012-ben, felújítva vetítettek a mozikban Hungarian Rhapsody címmel.

A Magic Tour a Queen utolsó eredeti felállású turnéja volt, a négy alapító utolsó koncertje 1986. augusztus 9-én, Knebworth-ben zajlott le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában