Frissen Zalából

2021.06.07. 17:30

Öt ősbemutatóval vár az egervári vár! Darvasi Ilonát kérdeztük

Évtizedek óta szolgálja a zalaiak nyári színházi igényeit a közben többször megújított egervári várkastély romantikus udvara. Az utóbbi évtizedben a fővárosi Turay Ida Színház társulata érkezik nyaranta szinte teljes egészében erre a színtérre tervezett műsorrenddel. Idén június 17-én lesz az első előadás. Az új évadról Darvasi Ilonát, a teátrum igazgatóját kérdeztük.

Arany Horváth Zsuzsa

Pásztor Erzsi színművész és Darvasi Ilona színházigazgató

Fotó: Turay Ida Színház

– A járványhelyzet miatt tavaly november óta nem tudtunk játszani, de természetesen nem töltöttük tétlenül az időt, rendeztük az eszközeinket, jelmezekkel, díszletekkel foglalkoztunk, mint a jó házigazdák, akik akkor tesznek rendet, amikor éppen erre idejük van – mondta a direktor, akinek személyesen is nagyon hiányzott a játék, a színdarabok színre állítása. A nehéz időszakot a bérkiegészítő támogatás segített túlélni, de az igazgató tartalékot is képez, 21 év alatt óriási tapasztalat gyűlt össze, ennek köszönhető, hogy senkit sem kellett az állásából elküldeniük.

Az előadások helyszíne, az egervári várkastély
Fotó: Turay Ida Színház
Pásztor Erzsi színművész és Darvasi Ilona színházigazgató
Fotó: Turay Ida Színház

Április óta próbálják is a tervezett darabokat, noha akkor még csak bízni tudtak abban, hogy a pandémia alábbhagy és még ezen a nyáron eljutnak a közönségükhöz Budapesten és Zalában is. Tudni kell, a színház a színvonalas szórakoztatás mellett a klasszikus színház hagyományos értékeit szem előtt tartva tartós élményre törekszik, művészeti tanácsadójuk 2007 óta nem véletlenül Huszti Péter, alkotótársa korábban Kerényi Imre volt, aki már nincs köztünk. A megjelenítésben nagy hangsúly kerül a díszletekre, a jelmezekre, amelyek Darvasi Ilona ars poeticája szerint az érzelmi hatás szerves része kell legyenek. Ha kell, londoni miliőt, ha kell, vidéki orosz enteriőrt varázsolnak, ebben nem ismer kompromisszumot a díszlettervező, aki nem más, mint maga az igazgató.

– Öt vadonatúj darabbal készülünk a zalai publikumnak, amelyeket majd az egervári premierek után lát csak fővárosi közönségünk – jelezte Darvasi Ilona, hozzátéve, a 2020-as évadban is érezték a nézők ragaszkodását, hiszen az eső és az egyszer előforduló áramszünet idején sem mentek haza. A fedett nézőtér biztosítja, hogy az időjárás szeszélyének ne legyen kitéve az egervári nyári színház, de az áramkimaradással nem számolhattak. Megható volt a közönség akkori reakciója, amikor Darvasi Ilona lépett a színpadra, hogy elmondja, rögtönzéssel, a színészek talpraesettségével oldják meg a problémát. A Turay Ida Színház egyébként is a rugalmasságáról ismert, amire egyebek közt a vendégszínészek szerződtetésénél is szüksége van a vezetőnek, aki azt szeretné, hogy a közönség minél több kedvencét láthassa az egervári színpadon. Ő pedig személyesen köszönti a várkapuban a nézőket, ez a gesztus a védjegyévé is vált az évek során.

Jelenet az Osztrigás Mici című bohózatból
Fotó: Turay Ida Színház
Vitéz lélek, Tamási Áron műve – június 26-án lesz látható
Fotó: Turay Ida Színház

Ennek jegyében június 17-én, 18-án a Térden állva jövök hozzád című, Báldi Mária által írt, Sztárek Andrea által rendezett zenés játékkal indul a 2021-es programsorozat, melyben főszereplőként Détár Enikőt, Keresztes Ildikót, Csere Lászlót láthatjuk. A történet egy bezárásra ítélt bárban kezdődik, majd a régi nagy slágerek kerülnek megmentő szerepbe. Június 19-én a közismert és kedvelt Osztrigás Mici című zenés bohózat következik, azután a Hippolit, a lakáj, mindkettő örök közönségkedvenc. Június 26-án Tamási Áron műve, a Vitéz lélek című székely történet a nemzeti összetartozás értékeinek átélését teszi lehetővé, rendezője Mikó István, egyik szereplője, Kurkó J. Kristóf maga is erdélyi származású.

Keresztes Ildikó a Térden állva jövök hozzádban énekel
Fotó: Turay Ida Színház
Détár Enikőt A kerítőnő című vígjátékban láthatjuk
Fotó: Turay Ida Színház

A Salsa, szivar, szerelmet július 2-án, 3-án a Fergeteges látogatás követi, mely ősbemutatóként érkezik Egervárra. S jön vele az ország egyik dívája, a 85 esztendős Pásztor Erzsi, a Szomszédok Jankája, aki mint vidéki nagymama, váratlanul, de alaposan felpakolva toppan be a lányához.

Közkívánatra láthatjuk az Indul a bakterházat július 9-én, pénteken, majd utána szombaton A kerítőnőt, amit szintén a zalaiaknak szánt először a Turay-társulat. A balatoni villában összesűrűsödő események közepette Győri Péter színművészt is láthatjuk, akinek fanyar humora régi kedvencünk az egervári estékből.

Benkő Péter a Sztár leszel című vígjátékban játszik
Fotó: Turay Ida Színház
Győri Péter oszlopos tagja a Turay Ida Színháznak
Fotó: Turay Ida Színház

Július 15-én, 16-án mutatják be a Sztár leszel! című zenés vígjátékot. Sztárek Andrea rendezi, aki jól ismeri a helyszín adottságait, benne lesz Győri Péter, Benkő Péter, Bódi Barbara, Kovács Olga, Vass János Pál (utóbbiakat ismerjük az egerszegi színházból) és még majd 20 művész. Darvasi Ilonával olvasóink szíves elnézését kérjük, de a darabban olyan csavar van, amit nem árulhatunk el. Július 15-én kiderül. Legyenek ott aznap este Egerváron!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában