Frissen Zalából

2021.06.30. 13:00

Mihovics József Mind magyar, mind horvát című új kötetének bemutatója

Útirajzok, esszék, tárcák, riportok olvashatók Mihovics József, lapunk nyugalmazott felelős szerkesztőjének új könyvében magyar és horvát nyelven.

Korosa Titanilla

Mihovics József és Pavlekovics András

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

Rendhagyó könyvbemutatóra várták a vendégeket a tótszentmártoni Kálmánhegyre, ahol a falu szülötte, Mihovics József negyedik kétnyelvű könyvét ajánlották az érdeklődők figyelmébe. A Mind magyar, mind horvát – Mađar je, koliko i Hrvat című kötetről Pavlekovics András, az MTVA horvát szerkesztőségének szerkesztő-műsorvezetője beszélgetett a szerzővel.

A kötet címével kezdve Mihovics József elmondta, Zrínyi Miklós eposzára, a Szigeti veszedelemre utal, ahol a költő és hadvezér testvéröccséről, Péterről írja, „mind magyar, mind horvát”. Ezzel emlékezik a szerző Zrínyi Miklós születésének 400. évfordulójára, illetve utal a könyv kétnyelvűségére, hiszen az írások kétharmada magyarul, a többi horvát nyelven olvasható.

Mihovics József és Pavlekovics András
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A könyv első részében olvashatunk továbbá Végel László vajdasági magyar alkotó munkásságáról, illetve tanulmányozza a szerző a 20. századi horvát írófejedelem, Miroslav Krleža kapcsolódását a magyar és az osztrák irodalomhoz. A Mura vize beszédes című fejezet útirajzokat tartalmaz magyar nyelven, például a Muraköz gazdag gasztronómiai hagyományokkal bíró borvidékéről, de belefoglalja az észak-adriai Rijekát is, ahol várhatóan be is mutatja a kötetet az ottani magyaroknak. Nosztalgikus hangvételű írással jelentkezik a dalmáciai Pelješac-félszigetről és Viganj­ról.

A könyvet koronanapló zárja, 150 nap történetét foglalja magába tavaly áprilistól augusztus végéig a koronavírus-járvánnyal terhelt időszakból. A horvátul íródott naplóban a szerző végigkíséri a járvány horvátországi és magyar eseményeit, összehasonlítva a kettőt. A kötet érdekes adaléka a világjárványok történeti áttekintése, valamint a szerzői asszociáció Albert Camus A pestis című művére, mely jelenünkben aktuális.

Mihovics József már megtalálta a témát a következő kötethez: egy tótszentmártoni horvát család történetét dolgozza majd fel. A kötetbemutatón fellépett a szentmártoni vegyeskar Gyuricz József vezetésével, többek közt Mura-dalokat adtak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában