Frissen Zalából

2021.06.29. 10:00

Ismét népszerűek a Schenk katonák

Napjainkban újra fénykorukat élik a retró játékok, többek között a Schenk Károly fröccsöntő nevét viselő Schenk katonák is. A környéken Horváth Csaba keszthelyi buszsofőrnek van szép számú gyűjteménye, melyből a Fejér György Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában nyílt kiállítás.

Smidhoffer Eszter

Képalá: A büszke tulajdonos a kiállított várral

Fotó: Smidhoffer Eszter

A katonák iránti szeretet Csabánál évtizedekre nyúlik vissza. Először ötödikes korában jelentkezett a katona-, indiánszenvedély, ami hosszú ideig megmaradt gyermekjátéknak. Majd olyan tíz évvel ezelőtt kirándulás alkalmával, siófoki börzén találkozott ismét a katonákkal. Vásárolt egyet-egyet, végül a gyermekei születésével erősödött fel a gyermekkori szenvedély, ami a mai napig is tart. Piacokra, börzékre, kirakodóvásárokra jár, ahol újabb és újabb kincseket talál, melyek a kollekció méltó darabjai lehetnek.

Képalá: A büszke tulajdonos a kiállított várral
Fotó: Smidhoffer Eszter

A kiállításon láthatunk különböző stílusú, típusú katonákat, jeleneteket. Többek között megelevenedik Mátyás király udvara, láthatunk kolostori életképet, indián sátrakat, gondosan épített várakat.

- Az országban sok hasonló elhivatott gyűjtő él, akikkel találkozókat szervezünk, megbeszéljük az új szerzeményeket. Az a legjobb az egészben, hogy felidézzük a múltat, megmutatjuk, milyen értékes, időtálló játékról van szó – mesélte Horváth Csaba, Schenk katona gyűjtő.

Emellett a játékkatonák közös játékra ösztönzik a gyerekeket, ami kifejezetten előnyös, fontos a mai számítógépes világban. Különböző csatajeleneteket, történelmi korokat is megjeleníthetnek a figurák, kellékek által.

Schenk Károly egy budapesti kisiparos fröccsöntő volt, aki először egy pesti pincében kezdte fröccsönteni a figurákat a német Playmobil mintája alapján, ám mégis magyarosan. Először fix törzsű katonákat gyártott, amiket egyre jobban felfejlesztett fegyverekkel, sisakokkal, mozgatható alkatrészekkel. A katonák pedig megkapták a készítőjük nevét fémjelzésként.

- A Schenk katonák válltól a csuklóig egy egyszerre öntött, fix csuklóval rendelkeznek, a talpuk teljesen sima, míg a Playmobilnak pedig csak a csuklója mozgatható. A talpa pedig vastagabb és kissé üreges a belseje. Különbözőség még a színekben fellelhető – tájékoztatott a gyűjtő.

Két éve, a negyvenedik évforduló alkalmából készült 400 darab korhű vár, eltérőbb színekkel, de ugyanazon a gépsoron. Ezzel is képviselve a retró játékok örökérvényűségét.

A gyermekkönyvtár mellett már készül a kiállítás a Fejér György Városi Könyvtárban is, ahol még nagyobb kollekció lesz megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában