Frissen Zalából

2021.04.18. 06:50

Ön hordaná az újragondolt göcseji parasztpolgári viseletet?

Van, hogy a múlt dolgait leporolva a jelenbe menekíthetjük s a jövő nemzedékének megőrizhetjük kultúrkincseink darabkáit. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület most arra vállalkozott, hogy a göcseji paraszt­polgári női viseletet újjáélessze, visszatanítsa.

Mozsár Eszter

Skrabut Éva az újragondolt hetési viseleteket mutatja. A népművészek remélik, néhány éven belül a göcseji parasztpolgári öltözéket is egyre többen hordják majd

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Megfakult, ám meglepően jó minőségű százéves fényképeken néznek vissza ránk az egykori göcseji falvakban élt legények, iskolás leányok, családok. Molnárné Riskó Erzsébet két évtizede komoly gyűjtőmunkát végez a Kárpát-medencei viseletekről, amiket az általa készített babákon látunk viszont. A népművészeti egyesület az ő múzeumi fotóit és Marx Mária etnográfus aktuális publikációit használta fel arra, hogy tudás­átadó öltözetvarró kurzust hirdessen varrónőknek, viseletvarró népművészeknek, varrni tudó hagyományőrzőknek. A Csoóri Sándor Alap által támogatott 60 órás elfoglaltság témája a göcseji parasztpolgári viselet.

– A zalai földrajzi tájegység ételeit, tárgyi emlékeit mondhatni már jól ismerjük, ám az öltözékekről kevesebbet tudunk. A jórészt kisnemesek által lakott vidéken nem alakult ki jellegzetes paraszti viselet, az itt élők a 19. századi városi polgárság viseletét vették át – tájékoztatott Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke. – Egyesületünknek mindig fontos volt a megye népi textilkultúrájának megismerése, újratanítása. 1999-ben és 2002-ben dr. Kerecsényi Edit „Hetési női viselet és hímzések” s „A lendvavidéki hetési magyar férfiak vászonviselete” című könyvének megjelentetésével nagyban hozzájárultunk a hetési viselet és hímzések újratanításának fellendüléséhez. 2019–2020-ban az „Újragondolt Hetés” című projektünkben részt vett mestereink az eredeti hetési viselet szabásmintáit, díszítményeit alapul véve készítettek mai öltözeteket és kiegészítőket: cipőket, ékszereket és táskákat. A mai modern ruhákon keresztül is szeretnénk megszólítani a mai fiatalokat, átörökíteni hagyományaink értékeit. A göcseji öltözetvarró kurzussal szeretnénk felhívni a figyelmet e vidék elfeledett értékére és hozzájárulni a jövőbeni „visszaöltözés” elindulásához.

Mátkáló lányok – baki viselet
Fotó: Molnárné Riskó Erzsébet gyűjtéséből
Göcsej, Barlahida
Fotó: Molnárné Riskó Erzsébet gyűjtéséből

– Sokan vitatkoznak arról, van-e saját göcseji paraszti viselet. Mit mondanak erről a szakemberek?

– Göcsejben a kisnemesek elzárkóztak a paraszti kultúrától, inkább a fellendülő polgári kultúrát követték. Marx Mária erről a témáról több helyen tartott előadást és többször publikált róla. Ez már évek óta napirenden lévő szakmai kérdés. A göcseji településeken nehezen fogadták el ezt a szemléletet, ugyanis Gönczi Ferenc monográfiájában Hetést és Göcsejt együtt elemezte, vizsgálta. Országszerte sok kezdeményezés volt az adott tájegység régi viseletének felújítására. Erre egyik legjobb példa a Jászság, ahol a Rokolya Varróműhely szakemberei – Borbásné Buda Valéria, Donkóné Birkás Tünde és Tajti Erzsébet – tíz év alatt, nyolc évszázad hagyományát figyelembe véve, visszacsempészték a jászsági parasztpolgári viseletet a mindennapokba. A helyi múzeumigazgatóval, dr. Bathó Edit etnográfussal közösen végeztek hosszas kutatómunkát, kísérletezést. Az ott élők ma már büszkén viselik ezeket a ruhákat, és nemcsak ünnepnapokon, rendezvényeken. A Kárpát-medencében már több helyen segítettek a viselet hatékony visszatanításában, ezért kértük fel őket oktatóknak.

Skrabut Éva az újragondolt hetési viseleteket mutatja. A népművészek remélik, néhány éven belül a göcseji parasztpolgári öltözéket is egyre többen hordják majd Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

– Hogyan alakultak ki a parasztpolgári viseletek?

– A 19. és 20. század fordulóján elindult Magyarországon is a varrógépek kereskedelme, később a gyártása, egyre több háztartásban jelentek meg a Singer varrógépek. Annak idején tanfolyamokat is szerveztek a vidéken élő nőknek, munkalehetőséget biztosítva ezzel nekik. Az akkor elérhető divatstílust az európai trend határozta meg. A vidéki asszonyok az egyéni ötleteiket, a tájegység sajátosságait hozzátették munkájukhoz, így alakultak ki az 1910–20-as évek irányzatai. Ha nézzük ezeket a régi családi fotókat, felfedezhetjük, hogy igenis van némi különbség egy jászsági, egy alföldi vagy egy göcseji viselet között. Amúgy a többiekhez hasonlóan itt, nálunk is az európai és a budapesti divat alapján készültek a ruhák. A képzésen érdekes lesz az alapanyagok megtalálása, kiválasztása, mivel a 80-100 évvel ezelőttiek már nem kaphatók.

Bánokszentgyörgyi pár
Fotó: Molnárné Riskó Erzsébet gyűjtéséből

– Mit tanulhatnak meg a kurzus résztvevői?

– Június közepétől három alkalmat szervezünk a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban, egy-egy oktató ötfős csoportokkal foglalkozik majd, még lehet jelentkezni. A tervek szerint alsószoknyát, felsőszoknyát, kötényt és bélelt felsőrészt varrnak. Később kiállítást szeretnénk rendezni az itt készült alkotásokból. Célunk, hogy segítsünk az egyre inkább reneszánszát élő göcseji identitástudat ébresztőinek, a hagyományőrzőknek. Ezeknek a hagyományos ruháknak a változatos szabásmintái, technikai megoldásának sokszínűsége lehetővé teszi, hogy megújítsuk a száz évvel ezelőtti viseletet. Reméljük, hogy néhány éven belül a jászsági példát követve egyre több zalai ölti magára a megújított göcseji parasztviseletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában