Frissen Zalából

2021.04.06. 14:57

Jubilál az LGT

Álomarcú lány, Embertelen dal és Miénk ez a cirkusz. Ötven évvel ezelőtt ezen a napon alakult meg a Locomotiv GT (LGT) együttes.

Benedek Bálint

20200106, Nagykanizsa, Horvárh Antal Toncsibá bezárt a Kocsma. Fotó : Szakony Attila SzA. Zalai Hírlap

Fotó: SzA/archív

A nagykanizsai Horváth Antal gitározott a kanizsai Flamingó együttesben, majd a népszerű Mustang együttesben is játszott. A mai fiatalok viszont leginkább a nemrégiben lebontott nagykanizsai Monostori Borozó vagyis a „Monyi” ikonikus kocsmájában találkozhattak Tóni bával.

Fotó: SzA/archív

Most arra kértük, hogy beszéljen a magyar rock életre nagy hatást gyakorló csapatról. Elmondta: a nagyon sikeres, és már korábbi, más együttesekben felépített munkásságuk alapján is elismert zenészek (Presser Gábor billentyűs, Frenreisz Károly basszusgitáros, Laux József dobos és Barta Tamás gitáros) alapították meg az LGT-t. Kimagasló zenei tudásukat bizonyítja, hogy már a bemutatkozásukat követően,megalakulásuk évében, díszvendégként meghívták őket a tokiói YAMAHA fesztiválra.- Az LGT kivételesen tehetséges zenészekből állt – mondta. – Presser Gábor „Pici” zenei vezetésével, akit a szakma ma is az egyik legnagyobb zeneszerző-zenészként ismer el. Viszonylag stabil felállásban működtek, de ugyanúgy, mint más együtteseknél a személyi változásokat itt sem lehetett elkerülni. Játszott még a csapatban Karácsony János, Somló Tamás, Solti János, illetve a jelentős koncerteken vendégzenészek csatlakoztak hozzájuk. Sőt pályafutásuk elején dolgoztak Zalatnay Saroltával is. Azonban számomra a Kovács Katival való együttműködésük lenyűgöző volt, itt elsősorban a „Várlak” című dalukra gondolok, melynek Barta Tamás játszotta gitárszólója hallatán még ma is libabőrös leszek. Dallamában és technikájában is mesteri iskolapélda. Aztán a „Vallomás”, amely anélkül szól csodás irodalmi nyelven a szerelemről, hogy egyszer is kiejtené a száján az énekes a szeretlek szót. Rengeteg magyar kortárs rockzenésszel dolgoztak együtt, például Zoránnak írtak 3 nagylemezt, de Demjén Ferenccel sok dalt készítettek, a tagcserék is mindig újabb sikereket hoztak.

Horváth Antal hozzáfűzte: működésük a legnagyobbaknak járó elismeréseket hozta meg, rengeteg fellépésük, szereplésük volt Angliában, Amerikában, ott volt a rengeteg Európai turné. Jellegzetes hangzású zenéik a mai napig kedveltek.

- Minden dalukat szerettem, ezek azok a magyar rock dalok, amelyek örökzöldek lettek. Van miből válogatni, hiszen megannyi kivételes album fűződik a nevükhöz. A fővárosi Tabán fesztiválon hallani őket fergeteges élményt jelentett.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-kanizsai-monyi-titkat-a-vendegek-orzik-3556314/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában