ismerkedés a hangszerekkel

2021.02.06. 17:00

Kistolmácson is bekapcsolódtak a Máltai Szimfónia programba

A zenetanulás és a hangszerekkel való ismerkedés mellett a közösség építését is szolgálja a Szimfónia program. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kezdeményezése három zalai településre jutott el.

Korosa Titanilla

Balról jobbra Szádeczky-Kardoss Géza, Király Gergő, Király Dávid és Molnár Dániel a legutóbbi kistolmácsi foglalkozáson

Fotó: Korosa

-A Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos programjának keretében egyre több helyen vagyunk jelen – mondta Szádeczky-Kardoss Géza, a Máltai Szimfónia program mentora. – Négyen vagyunk mentorok, akik látogatjuk a helyszíneket és próbáljuk az elmúlt évek tapasztalatait átadni a bekapcsolódó kollégáknak. Hét éves múltra tekint vissza a kezdeményezés, Monorról indult el egy nyári önkéntes eseménnyel. Közben kiderült, hogy fogékonyak a gyerekek a zenére, a zenei nevelésre, így a nyári időszakot bővítettük, európai uniós pályázatból támogatást is kaptunk, közel 10 helyszínen dolgozunk az országban.

Balról jobbra Szádeczky-Kardoss Géza, Király Gergő, Király Dávid és Molnár Dániel a legutóbbi kistolmácsi foglalkozáson
Fotó: Korosa

A Belügyminisztérium Mindenki szívében van egy dallam elnevezésű pályázata nyújt újfent támogatást, így jutottak el Zalába is.

-Három hátrányos helyzetű településen, Kistolmácson, Zajkon és Oltárcon indult el a Szimfónia program néhány hete – vette át a szót Birkás Zoltán, Kistolmács polgármestere. – Ezzel bekapcsolódtunk az országos vérkeringésbe. Örülünk annak, ha a faluból minél többen csatlakoznak, hirdetjük, hogy jöjjenek minél többen.

-Főként általános iskolásoknak szól a foglalkozás, hangszeres zenét tanítunk, de nemcsak ez a fontos, hanem az, hogy közösséget, zenekart építünk – folytatta Szádeczky-Kardoss Géza. – Ez több helyen már jól működik, reméljük itt is összejön. A zene sok mindenre jó, pozitív hatással van az agy fejlődésére, a matematikai, nyelvi gondolkodásra, az érzelmi intelligencia fejlesztésre. Egy eszköz arra, hogy a gyerekek tartalmasan töltsék az időt, hogy valahova tartozzanak és, hogy sikereket érjenek el. Azt tapasztaljuk, hogy különösen a hátrányos helyzetű gyermekeket érik kudarcok az iskolában, de ha kezükbe adunk egy hangszert, amivel sikereket érnek el, olyan tudás birtokába jutna, amit meg tudnak mutatni, amit esetleg az osztálytársaik nem tudnak, és ezzel sikereket érnek el, akkor az önbizalmuk is nő és ez visszahat az iskolai teljesítményükre.

A foglalkozásokat hetente egy alkalommal tartják, a program pedig egy éves, de van kilátás a folytatásra.

-A gyerekeket könnyű a zenével megszólítani, viszont ahhoz, hogy hosszú távon megmaradjon az érdeklődésük és legyen kitartásuk, fontos a jó módszertan. Mi kis lépésekkel haladunk, kisebb célokat tűzünk ki, hogy minden alkalommal úgy menjenek haza a másfél-két órás foglalkozás után, hogy tanult valami újat – magyarázta Szádeczky-Kardoss Géza. – Reméljük, hogy a program vége felé már közös koncertet is tudunk adni, ezzel is motiváljuk a gyerekeket. De az is fontos, hogy odafigyeljünk rájuk, érzékenyek legyünk arra is, hogy mikor kell letenni a gitárt és meghallgatni őket.

A Máltai Szimfónia nagyon színes, országszerte az oktató tanárok zenei ismeretei döntik el, hogy hol milyen hangszerrel kapcsolódnak be. Kistolmácson a gitár kap főszerepet Molnár Dániellel.

-Örömmel mondtam igent a szeretetszolgálat felkérésére, már az első benyomások pozitívak voltak, a gyerekek jól fogadták az ismerkedést a hangszerrel, velem, úgyhogy ez egy gördülékeny program – mondta Molnár Dániel. – Az alapoknál kezdtük a gitárral való ismerkedést, a kedvet pedig próbálom úgy meghozni, hogy egyszerű dalokat mutatok, ezekkel haladunk előre.

Az oktató hozzátette, hogy a gitár népszerű hangszer, már csak azért is, mert látják a gyerekek a sztárzenészek kezében. Bátorításként hozzátette, hogy nem nehéz megtanulni gitáron játszani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában