elismerés

2021.01.17. 15:57

Ketten is a kultúra lovagjai címet kaptak Zalából

A murakeresztúri dr. Rácz Erika tanárnő, a szepetneki Sóstainé Márfi Ibolya helytörténész, az ÁMK volt igazgatója, a kapcai (Szlovénia) Zágorec-Csuka Judit könyvtáros, valamint a térséghez szintén ezer szállal kötődő gróf Zrínyi Miklós költő-hadvezér kapta meg idén a kultúra lovagja címet – utóbbi természetesen, posztumusz.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Zágorec-Csuka Judit

A Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamosabb ideje tevékenykedők elismerésére 1998. szeptemberében hívta életre. A cím a művészi teljesítmény mellett az irodalmi és a közművelődési teljesítményt ismeri el.

Idén a kuratórium döntése alapján az egyetemes kultúra lovagja címet megyénkből Dr. Rácz Erika, a murakeresztúri iskola nyugalmazott pedagógusa, volt igazgatója érdemelte ki. A Mura-menti horvátok határon átívelő kapcsolatainak kialakítója, a horvát hagyományok őrzője és köztereket díszítő alkotás létrejöttének szervezője. Az elismerést a Zrínyi hagyományok és a horvát-magyar kapcsolatok ápolása érdekében kifejtett életművéért kapta.

Dr. Rácz Erika Fotó: Croatica Médiaközpont/Hrvatski glasnik

A kapcai Dr. Zágorec-Csuka Judit, Jókai-díjas újságíró, könyvtáros szintén az egyetemes kultúra lovagja lett. Műfordítást tanít a Maribori Egyetemen. Kutatási területe a Szlovéniában élő magyar nemzeti közösség könyvkiadási, publicisztikai tevékenysége és könyvtártörténete 1945-2004-ig. Verseket ír és fordít, több magyar és szlovén nyelvű verseskötete jelent meg. Munkájával támogatja a muravidéki magyar közösség nyelvi és kulturális identitásának megőrzését. A címet a magyar nyelv és kultúra határon túli ápolásáért érdemelte ki.

Dr. Zágorec-Csuka Judit Fotó: Gyuricza Ferenc/Archív

A magyar kultúra lovagja lovagja lett a szepetneki Sóstainé Márfi Ibolya, az ÁMK volt igazgatója, a helyi értéktár bizottság elnöke. Szepetnek kulturális és oktatási életének mozgatórugója, a „falu lámpása”. Az elismerést „A település életminősége fejlesztésért” ítélték oda a közkedvelt szakembernek.

Sóstainé Márfi Ibolya Fotó: Archív

Az egyetemes kultúra lovagja címet kapta posztumusz „A hadtudomány és a magyar irodalom fejlesztése érdekében végzett életművéért” gróf Zrínyi Miklós (1620-1664) költő és hadvezér.

A díjak ünnepélyes átadására a pandémia miatt nem most, hagyományosan a magyar kultúra napján, hanem a tervek szerint május 29-én kerül sor a Stefánia palotában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában