nemrég a Müpa ismerte el

2021.01.08. 20:00

A kanizsai Gölles Martin Petőfi költeményére írt kórusműve díjat ért

Gölles Martin karnagy, zeneszerző, zenetanár Petőfi Sándor A négyökrös szekér című költeményére írt kórusművét is díjazta nemrégiben a Müpa. Az intézmény fennállásának 15. jubileuma alkalmából szervezett nagyszabású zeneműpályázatot.

Benedek Bálint

Gölles Martin egy korábbi felvételen a kanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központban

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Gölles Martin zenei tanulmányait nyolcévesen kezdte Nagykanizsán a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI-ban. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán 2017-ben végzett kóruskarnagy-művész MA szakon, tanári diplomáját pedig 2020-ban szerezte meg. Jelenleg a PTE Művészeti Doktori Iskola doktorandusz hallgatója.

Gölles Martin egy korábbi felvételen a kanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központban
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Sok éve foglalkozom zeneszerzéssel, műveim között nagyrészt kórus-, kamarazenekari és zongoraművek szerepelnek – mesélte. – Kórusművek tekintetében vannak egyházi és világi témájú alkotásaim, utóbbi esetében szövegként szívesen használom fel a magyar költészet remekeit. Hat éve zeneszerzőként folyamatosan együtt dolgozom a Quintette Bourgogne svájci kamarazenekarral, akiknek már számos darabot írtam. Egyik legutóbbi nagyobb zeneművemnek, a Messe de la Joie-nak 2019 nyarán volt az ősbemutatója a franciaországi Dijonban és a Vézelay Bazilikában az előbb említett együttes és a dijoni Hautevoix kórus közreműködésével.

Gölles Martin a nagykanizsai Virág Benedek Kórus másodkarnagyaként és zongorakísérőjeként is rendszerint fellép. A Szepetneki Evangélikus Templom kántora, valamint a pécsi Bartók Béla Férfikar tagja. Nagykanizsán korábban, amíg lehetősége volt, ünnepek, rendezvények, kiállításmegnyitók alkalmával rendszeresen önállóan is fellépett. A járványhelyzet miatt a kórussal való munka, illetve a zenei előadások nagy része szünetel, játéka most a Szepetneki és a Nagykanizsai Evangélikus Templomban hallható.

– A Müpa idén, fennállásának 15. jubileuma alkalmából hirdette meg nagyszabású zeneműpályázatát – folytatta Martin. – Az intézmény a jazztől a musicalen át a kórus- és nagyzenekari művekig összesen 14 zeneművészeti kategóriában várta minden 18. életévét betöltött, magát magyarnak valló pályázó munkáját, amelyre 258 mű érkezett. Ezt a Müpa pályázatként hirdette meg – helyezetteket nem állítottak, hanem díjazták az alkotásokat. Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy Petőfi Sándor A négyökrös szekér című költeményére írt kórusművem is a díjazottak közt szerepel. A járványhelyzet miatt az eredményhirdetés és a mű bemutatója idén várható. Miért pont ezt a verset választottam? Petőfi egyik kedvenc költőm, ha szöveget keresek, gyakran olvasgatom költeményeit. Ez a vers sok zeneileg megjeleníthető képet tartalmaz, úgy gondoltam, jó választás a pályázatra.

Gölles Martin a pandémia alatt sem pihen.

– Több zeneművön dolgozom különböző témákban és apparátusokra, ez a munka soha nem áll meg. Karácsonyra a tavaly a szerkesztésemben megjelent Csendes éj című dalfüzetem digitális változatát készítettem el, ami bárki számára elérhető a mar­tingolles.eu honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában