Homo ferroviatus

2020.11.26. 12:00

Vonattal a világban – Élménydús útirajzok Csicsek Anna tollából

A lokálpatrióta írónő, Csicsek Anna vonattal járta be szinte egész Európát. A kivételes élményekből a napokban jelent meg a Homo ferroviatus című könyve, a Novum Publishing kiadó gondozásában.

Benedek Bálint

Csicsek Anna vérbeli vasutasként igyekezett minden élményét könyvbe rendezni. A kivételes útirajz kötet olvasmányos történeteket tartalmaz

Fotó: ZH

Két évvel ezelőtt megírtuk, hogy Csicsek Anna utazásainak élményeit papírra vetette, a kirándulások anyagából útirajzok készültek, ám ezek az írások akkor egy mappában összefűzve „pihentek”. Eddig. A hátizsákos turista magát „homo ferroviatus”-nak vallja, vagyis egy olyan vasúton utazó embernek, aki tekereg Európában. Vonattal, hiszen egy vasutasnak az ingyen van.

– A belga Oestendétől a német Düsseldorfig, Rómából Monte-Carlóba vezetett az utam – fogalmazott a szerző.

– A horvát tengerpartot több helyen látogattam meg, az olasz csizma (lúd)talpába lebumlizva, és így tovább. Társasággal, persze, nehogy csak az történjen, amit szeretnék. Útirajzok formájában fogalmaztam össze a sztorikat, amikből az olvasó kedvére csemegézhet.

Csicsek Anna vérbeli vasutasként igyekezett minden élményét könyvbe rendezni. A kivételes útirajz kötet olvasmányos történeteket tartalmaz Fotó: ZH

Elővillan a különlegesen finom és elgondolkodtató humor, s a határtalan optimizmus, ami aztán hol tudományos értékű elemzésbe, hol pedig olyan laza iróniába, öniróniába csap át, ami az olvasó figyelmét ébren tartja. Bár maga a műfaj korunkban nem a legdivatosabb (nem eléggé trendi), mégis lehetséges, és talán érdemes is művelni.

– Mindenesetre erre kaptam késztetést, miután leírni készültem első utazási élményeim egyikét – folytatta Csicsek Anna. – Erősített elhatározásomban Kosztolányi Dezső: Elsüllyedt Európa című könyve, mely az író útirajzait tartalmazza. Összehasonlítva a Kosztolányi által leírtakat a sajátjaimmal meglepően sok hasonlóságot tapasztaltam. Nem a stílusra gondolok, hanem arra, hogy a magyar turistákat, utazókat miként skatulyázzák be időtálló sztereotípiákba.

De egy „homo ferroviatus”-t semmi sem riaszt vissza attól, hogy vonatra szálljon és elinduljon tudatosan, vagy véletlenszerűen kiválasztott úti célja felé. A tudatos utazástervezés azt jelenti, hogy a vonatok csatlakozását olyan pontosan illeszti össze, hogy ezzel a nappali városlátogatás, éjszakai utazás időtartamát optimalizálja. Ez a „faj”, mely tudományos alapon nincs jegyezve sehol, mert nem a törzsfejlődés során jött létre, és nyelvtanilag sem pontosan definiált a megnevezése, megpróbálja jól érezni magát külföldi útjain. Nem szégyelli, hogy a csomagmegőrzőben hagyott hátizsákja tele van konzervekkel. És Istenhez fohászkodik, hogy utazási kedvezménye megmaradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában