egy kis zene

2020.11.24. 08:29

Első a család – Monok Balázs gyerekdalokat is ír (videó)

Első a család, ez a címe annak a lemeznek, ami Monok Balázs zalaegerszegi képzőművész kétévnyi munkáját dicséri. Az alkotó régi motoros nemcsak szakmájában, hanem bizony a rock és alternatív zenében is, ám mostani szerzeményei teljesen új megvilágításba helyezik tehetségét.

Mozsár Eszter

Monok Balázs dalszerzés közben kislányával, Emmával.

Monok Balázs mondhatni teljesen hétköznapi hős, mint bármelyikünk. Rajztanárként dolgozik az Ady-gimnáziumban, párjával Kiss Ágnes Katinka festőművésszel együtt neveli eleven gyermekeit, a kilencéves Emmát és a kamaszkorú Marcit. Eközben jut ideje saját művészi kibontakozására. Vagy mégsem annyi, amennyit szeretne? A lemezen hallható történetekből akár mesekönyv is születhetett volna, ám a szerző inkább dallá formálta, komponálta őket. Balázs 14 éves, amikor az első akkordokat elleste Varga Krisztiántól, a páterdombi Pipacs kávézó lépcsőjén. Mégsem ez lett a választott szakma, hanem először szakmai vásárokban dekorált, tervezett enteriőröket, majd Németh Klára unszolására képezte magát rajztanárrá. A zene mindig végigkísérte, fiatal tehetségkutatókon lépett fel, saját zenekarát a Kompot 2000-ben alapította, Kovács Veróval, Hollósi Sándorral, Kocsmár Péterrel, Horváth Norberttel. 2007-ben megszületett kisfia, így a gitár egyelőre a sarokban porosodott. Egészen mostanáig.

Monok Balázs dalszerzés közben kislányával, Emmával.

- Az évek múlásával kimerült a rock és alternatív készlet, ihletés, most valami újra vágytam – meséli Monok Balázs. – Időközben szülőkké lettünk, más lett az életvitel, és most szembesülők azzal, hogy jó lenne útravaló-csomag a gyerekeknek. Nem könnyű felelős felnőttnek lenni. Amikor mi voltunk gyerekek, például egy faluban ott volt az egész rokonság, több generáció, együtt laktak, segítették egymást. A mai világban egyre jobban elszigetelődünk. Egymástól és a szüleinktől. Most érzem és észreveszem, hogy talán azokat a bántásokat, meg nem értettséget kapom vissza, ahogy én fordultam feléjük. Ilyen az élet rendje. A modernitás túl nagy magabiztosságot ad a mai fiataloknak, amit nem támaszt alá semmi. Gyermekkoromban a szomszéd asztalos bácsi megengedte, hogy műhelyében használjam a kalapácsot, játsszak a lehulló forgácsokkal, segítette a kézügyesség kialakulását. A suliban tanárként is látom, hogy mennyire a technológia, a mai okos eszközök varázsában élnek, még egy egyszerű origami figurát is nehezen hajtogatnak.

- Ezt látva írt is azonnal egy dalt, Monitorfüggőség címmel. Hasonló témák lesznek a december 5-én debütáló albumon?

- Igen, a hétköznapok rutinja. Nálunk reggeltől estig áll a bál. Reggel beülünk a kocsiba, iskolába vagy dolgozni megyünk, kapkodunk, nem figyelünk egymásra, mérgesek vagyunk. Belekomponáltam a matematika órát vagy a nyüzsgő iskolai menzát, ahol nem lehet nyugodtan enni. Aztán apuka elfelejti, hogy neki kéne az óvodás gyerekért menni. Következik a délutáni bevásárlás. Ekkor már nagyon ingerlékenyekké válunk, lehet, hogy gorombán fordulunk a belénk csimpaszkodó gyerekhez. Aztán elmegyünk fagyizni, miközben kidurran egy lufi. Otthon apa-anya vitatkozik. Egyre szomorúbbá válhatna a történet, mígnem bekúszik egy babasírás, gőgicsélés. Amikor Marci fiam csecsemő volt, felvettem a bababeszédet. A Marcinak című dal neki íródott akkor, ez is rajta van az albumon. Ez az első dal tulajdonképpen, a többit az elmúlt két évben írtam. A történet végén este lesz, ott kap helyet a Monitorfüggőség. Szóval előkaptam a gitárt és feldaloltam a hétköznapokat, hogy a gyerekek és felnőttek is értsék.

- Szeretnénk továbbgondolni a szereplők történetét, ami annyira a saját mindennapjainkra hajaz. Lesz folytatás?

- Lesz folytatás, mindenképpen. Amikor már mindenki nyugovóra tér, akkor kel életre az éjszakai világ. Ez nemcsak az álmokat jelenti, sőt. Azokról zenélek, akiket és amiket a sötétben nem látunk. Egy kutyának, szarvasnak jóval kifinomultabb érzékszerve van. A város szélén lakunk, sok természetközeli élményünk van. Ez a második rész egy év múlva készül el. Wettstein Tamás volt a zenei producer, jóval több dalt rögzítettünk, mint a mostani album, ám nincs elég időm, hogy napi szinten foglalkozzak még a többi történettel. Az tehát szó szerint a jövő zenéje. A munkám és hobbim mellett azért arra is ügyelnem kell, hogy maradjon elég szabadidőm a családra. Elvégre mégiscsak ők az elsők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában