„Egy húron pendülünk” – akusztika és vizualitás

2020.09.23. 16:00

Zalai alkotó festményei a Hagyományok Háza tematikus kiállításán

„Egy húron pendülünk” – ezzel a címmel nyílt meg a zalaegerszegi Vajda Lajos-díjas Nemes László festőművész és a Magyar Hangszermíves Céh közös kiállítása a Hagyományok Háza Kallós Zoltán termében.

Mozsár Eszter

Nemes László Meditáció című alkotása is látható a budapesti tárlaton

Fotó: ZH

A megnyitón Faludy Balázs művészeti író méltatta a festő elmúlt két évtizedének munkásságát. A tárlat november 20-ig látogatható.

A kolozsvári születésű Nemes László 16 éves kora óta rendszeresen járt koncertekre. Ebben nagy érdeme volt főiskolai mesterének, Miklóssy Gábornak, aki Rudnay Gyula tanítványa volt. Kallós Zoltán erdélyi néprajzkutatóval kötött barátsága a folklórt szerettette meg vele. Unokatestvérével, Benedek Péterrel is jó a kapcsolata, aki Európa neves hegedűkészítő mesterei közé tartozik. A festőművész évtizedek óta élt olyan környezetben, ami arra ösztönözte, hogy alkotásaiba folyamatosan becsempéssze a muzikalitást, az arra utaló motívumokat.

Nemes László Meditáció című alkotása is látható a budapesti tárlaton
Fotó: ZH

Szabó Zoltán népzenekutató a Hagyományok Házában olyan enteriőrt álmodott meg, ahol a népi hangszerek a képekkel együtt mutatják meg az akusztika és a vizualitás harmóniáját. Az alkotó lapunknak elmondta: időről időre visszanyúl ehhez a témához. Természetesen ezen a tárlaton nem tudta bemutatni teljes, a muzsika által ihletett gyűjteményét, ám a 45 képből álló válogatás hűen tükrözi zeneszeretetét s a közösség fontosságát. Annak pedig külön örült, hogy a megnyitón a Calgaryban élő, Szegedről elszármazott Savanya István adta elő saját szerzeményeit a Bokros trió kíséretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában