bemutató a Bánffy Központban

2020.07.04. 12:00

Tanulmánykötet jelent meg a nemzetiségi könyvtárakról

A nemzetiségi könyvtárakkal kapcsolatos, az elmúlt tíz év során készített tanulmányait szedte egy kötetbe dr. Zágorec-Csuka Judit muravidéki magyar író-költő, irodalomtörténész. A több mint 200 oldalas kiadvány bemutatóját csütörtök este tartották a Bánffy Központban.

Gyuricza Ferenc

Dr. Bence Lajos és dr. Zágorec-Csuka Judit a csütörtök esti könyvbemutatón

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A könyvbemutató a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet koronavírus-járvány utáni első nyilvános rendezvénye volt, így Soós Mihály igazgató elöljáróban elmondta: bár a kötet már hónapokkal ezelőtt elkészült, csak most nyílt alkalmuk azt az érdeklődő közönséggel megismertetni.

Dr. Bence Lajos és dr. Zágorec-Csuka Judit a csütörtök esti könyvbemutatón
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A szerző a Nemzetiségi könyvtárügy a Muravidéken című kötet szerkesztőjével, dr. Bence Lajos irodalomtörténésszel folytatott beszélgetése során többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a Muravidéken régóta óhajtott nemzetiségi könyvtár stratégiájának kialakítása egyrészt politikai szándék kérdése, ugyanakkor az is tény, hogy szakemberek kinevelése is szükséges hozzá. Dr. Zágorec-Csuka Judit azt is elmondta, egy bázis létrehozásához szükséges könyvtári állomány már rendelkezésre áll, hiszen a különböző mura­vidéki gyűjteményekben – beleértve az általános és középiskolaiakat is – összesen mintegy 130 ezer magyar nyelvű könyv, folyóirat, dokumentum található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában