A művészek közül jó néhányan részt vettek az eseményen

2020.07.02. 09:00

Könyvbemutató: Képzőművészet Zalaegerszegen

A városi díszteremben mutatták be szerdán Seres Péter fotóriporter és dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese Képzőművészet Zalaegerszeg című albumát, mely a megyeszékhelyi önkormányzat támogatásával a helyi identitást és kohéziót erősítő TOP-pályázat révén születhetett meg. A kötetben szereplő művészek közül jó néhányan részt vettek a könyvbemutatón.

Arany Horváth Zsuzsa

Seres Péter, Balaicz Zoltán és dr. Kostyál László az albummal a kezükben

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A kötet arra vállalkozik, hogy enciklopédikus igényességgel tárja az olvasó elé a Zalaegerszegen élő, élt vagy a városból elszármazva alkotó képzőművészek munkásságát. A zalaegerszegi lokálpatrióta igényt kielégítő nagyszabású munka két éve kezdődött, az áttekintő tanulmányt, a bemutató szövegeket Kostyál László írta, míg a jellemző művek reprodukcióját Seres Péter készítette. Így jött létre a 364 oldalas impozáns kötet, amely 71 képzőművész alkotói portréját rajzolja meg születési időrendbe és három korszakba rendezve. A tegnapi bemutatón a könyv előszavát is író Balaicz Zoltán polgármester elmondta, a város történetét taglaló korábbi – tanulmányokat, képeket, dokumentumokat felvonultató – album mellett büszkeségre ad okot az új könyv, amelyhez még csak hasonló sem született a magyar városokban.

Seres Péter, Balaicz Zoltán és dr. Kostyál László az albummal a kezükben
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Seres Péter fotóriporter az anyaggyűjtés folyamatába engedett bepillantást, felidézve a művészek műtermeiben tett látogatásait, a válogatás szempontjait, és köszönetet mondott a fotók elkészítésében segédkező kollégáinak. Kostyál László hangsúlyozta, hogy az unikális kötet rendező elve a polgári értelemben vett képzőművészeti termés megjelenítése, hiszen az itt alkotók hatással voltak, vannak a városi kultúra és értékorientáció alakítására. A kötet „mellékterméke” Seres Péternek az alkotásokról készült, de a könyvbe nem került fotóadatbázisa, amely felbecsülhetetlen értékkel bír már most is.

A kötet kereskedelmi forgalomba nem kerül, de ott lesz minden könyvtárban, az érdeklődők a kvártélyházi jegyirodában is kereshetik korlátozott példányban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában