Tudós és kiváló író

2020.07.24. 12:00

Kiállítást rendeztek Cholnoky Jenő emlékére Nagykanizsán

Kiállítás nyílt csütörtökön a Halis István Városi Könyvtárban a 150 éve született és 70 évvel ezelőtt elhunyt Cholnoky Jenő földrajztudós emlékére.

Horváth-Balogh Attila

Kardos Ferenc és Gelencsér Gábor gyerekeknek mesélt Cholnoky Jenőről a megnyitón

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A kiállítás keretében a bibliotéka és Gelencsér Gábor nyugalmazott újságíró gyűjteményéből válogattak a szervezők Cholnokyval kapcsolatos dokumentumokat, zászlókat, képeslapokat, pénzeket.

Kardos Ferenc és Gelencsér Gábor gyerekeknek mesélt Cholnoky Jenőről a megnyitón
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Cholnoky Jenő kiváló földrajztudósunk, a magyar földrajztudomány legnagyobb tudósainak egyike volt, aki hivatásából adódóan igen sokat utazott – bocsátotta előre a megnyitón Kardos Ferenc igazgatóhelyettes. – Leginkább Ázsiába, azon belül is Kínába, Mandzsúriába, Mongóliába, de járt Észak-Amerikában is. Kína-utazásai voltak a leghangsúlyosabbak, ezeknek köszönheti hírnevét. Nekünk könyveink vannak Cholnokytól, Gelencsér Gábor pedig rendelkezik zászlókkal, pénzekkel és képeslapokkal azokból az országokból, melyekbe a kutató valaha is eljutott; így született meg ez a kiállítás.

Kardos Ferenc jelezte: Cholnoky Jenő utazásai során több ezer kilométert tett meg gyalog. Művei a mai napig

keresettek, mert nemcsak szakmailag nívósak, hanem közérthetőek és olvasmányosak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában