A járvány miatt 30 millió forintos veszteség

2020.06.20. 07:00

Csonka évadot zárt a Hevesi Sándor Színház

Csonka évadot teljesített 2019/2020-ban, illetve zárt le pénteken a Hevesi Sándor Színház.

Arany Horváth Zsuzsa

Ülnek: Lőrincz Nikol, Ecsedi Erzsébet, Debrei Zsuzsanna,Tubolyné Kocsis Éva (a karfán, festménnyel a kezében). Állnak: Herczeg Ferencné, Szabóné Németh Emőke, Ekler Lászlóné, Iványi Ildikó, Lakatos Jánosné, Székely Tibor, Rákosa Tibor, Bellus Attila, Siklósi Vilmosné, Urházy Gábor László, Mikita Zsuzsanna Lilla, Buday Mihály, Besenczi Árpád, Vigh László. A képről hiányzik: Kovács Katalin

Fotó: Katona Tibor

A társulati ülésen dr. Besenczi Árpád igazgató tekintette át az elmúlt hónapok eseményeit, felidézve, hogy március 12-én készen állt a nemzeti ünnepre időzített, A kőszívű ember fiai című színdarab, amikor kihirdették a pandémia miatti korlátozásokat. Így ezt a drámát 2021 márciusában láthatja majd a közönség. Elhangzott még: a kulturális szférát érzékenyen érintő egészségügyi veszélyhelyzet mellett a közalkalmazotti jogviszony megszüntetése is erre a tavaszra esett, helyette munkaszerződést kapnak a dolgozók, a változtatást szeptember 15-ig kell levezényelni.

Ülnek: Lőrincz Nikol, Ecsedi Erzsébet, Debrei Zsuzsanna,Tubolyné Kocsis Éva (a karfán, festménnyel a kezében). Állnak: Herczeg Ferencné, Szabóné Németh Emőke, Ekler Lászlóné, Iványi Ildikó, Lakatos Jánosné, Székely Tibor, Rákosa Tibor, Bellus Attila, Siklósi Vilmosné, Urházy Gábor László, Mikita Zsuzsanna Lilla, Buday Mihály, Besenczi Árpád, Vigh László. A képről hiányzik: Kovács Katalin
Fotó: Katona Tibor

Az évadzárón elhangzott: a Hevesi Sándor Színház az évadban 162 előadást játszott 53 164 néző előtt (közülük 10 ezer bérletes), 95 azonban elmaradt, ezekből az Oscar szeptemberben kétszer, a Tóték nyolcszor színpadra kerül. A színház 152,5 millió forintos bevétele mellett 30 milliót veszített a járvány miatt. Dr. Besenczi Árpád kiemelte: a legsikeresebb darabot, a Zrínyi 1566 rockmusicalt közel 14 ezer néző látta. A közönségsiker mellett szakmait aratott a Sóska, sültkrumpli című kamaradarab (rendező Farkas Ignác), amit beválogattak az augusztusi Vidor Fesztiválra (Nyíregyháza).

A Lázár Ervin-programban szerepelt Óz nemcsak a gyerekközönség körében volt népszerű. Nem mutathatták be a Sose halunk meg című színművet (rendező Koltai Róbert), de ősszel ezzel nyit a színház. A Tantermi Deszka Mihály Péterrel folytatta a munkát, aki a Madák Zsuzsa dramaturg által kimunkált úton halad a középiskolások nézővé nevelésében. A program keretében bemutatott Csontketrec című művet átviszik a következő szezonra.

A kényszerű leállás alatt a társadalmi felelősségvállalás jegyében a színházi varroda maszkokat gyártott, a műszak pedig arcpajzsokat szerelt össze. A színművészek online versekkel örvendeztették meg hűséges közönségüket, valamint köszönet-koncertet adtak a kórház dolgozóinak.

A színház a jövőben is vegyes fenntartásban működik, a helyi önkormányzat mellett az állam biztosítja a költségvetést, erről a héten írták alá a háromoldalú szerződést az Emberi Erőforrások Minisztériumával. A teátrum öt pályázatból hármat nyertesen zárt, így folytatódhat a Lázár Ervin-program. Januárban a doni katasztrófa emlékére felolvasó színházi előadás is megvalósul ilyen formában. Besenczi Árpád szomorúan tájékoztatott, hogy az adományozó vissza akarta venni a kisbuszt, amelyre nagy szükségük van, mostantól havi díjat kér érte az autókereskedő.

A díjak átadását Vigh László kezdte, aki országgyűlési képviselő minőségében részesítette dicsérő oklevélben Debrei Zsuzsanna színművészt. A közönségdíjat mecénásként Siklósi Vilmosné adta át Ecsedi Erzsébet színművésznek, a Színházbarát Kör elismerését pedig Iványi Ildikó Lőrincz Nikolnak. (Ő és Kovács Olga elszerződött Zalaegerszegről.) Buday Mihály festőművész saját alkotását nyújtotta át Tubolyné Kocsis Évának, a fodrásztár vezetőjének. Arany Deszka-díjat nyert a varroda, az elismerést Herczeg Ferencné Anikó vette át az igazgatótól. Az 1983-ban alapított Forgács-gyűrűt Rákosa Tibor műszaki vezetőnek ítélték, a Máriáss-díjat pedig Ecsedi Erzsébetnek. A 2011-ben alapított Nívódíjat Urházy Gábor László színművész kapta, a legtöbb előadásban játszónak járó Terminátor-díjat Bellus Attila, a Cserebogár-díjat pedig a rendezőasszisztensként is dolgozó Mikita Zsuzsanna Lilla színész nyerte el. A Pro Teatro-díjat a nyugdíjba menő Székely Tibor beszerzőnek ítélte a színház közössége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában