Firenze, Oxford, Regensburg, Brighton és Daugavpils üzenetei

2020.06.10. 17:30

A zalaegerszegi Mindszenty-iskola öt tanára külföldi szakmai tanulmányúton járt a közelmúltban

Az élethosszig tartó tanulás fontosságát mindenki érti, de abba már kevesebbszer gondolunk bele, hogy ez a tanítókra, tanárokra is vonatkozik.

Arany Horváth Zsuzsa

Szilágyi Anita Shakespeare szülőháza előtt Stratford Avonban

Fotó: ZH

A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanárai a múlt esztendőben is igyekeztek szemléletüket, világlátásukat, szakmai felvértezettségüket külföldi tanulmányutak segítségével tágítani, bővíteni. Ehhez az Erasmus+ elnevezésű EU-s pályázati forma ad lehetőséget. A tavaly ősszel lezajlott kurzusokról lapunknak is beszámoltak.

Baka Gabriella ezúttal Firenzében vehetett részt az Erasmus+ kurzuson
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Baka Gabriella angolt és németet tanít a zalaegerszegi iskolában, többször járt már angol nyelvterületen, ezúttal Olaszországba, Firenzébe vezetett az útja. Mint a beszámolójában írja, „az első hét a drámaórán hasznosítható tudást nyújtott, a második héten azt vizsgáltuk, hogyan kamatoztatható mindez a nyelvórákon. Ennek a hétnek a gyümölcse sok-sok kommunikációt ösztönző metodikai ötlet és több általunk készített óravázlat volt, amelyek nemcsak a drámát ötvözték a nyelvtanítással, hanem más művészeti ágakat is magukba olvasztottak, melyhez a város kitűnő színteret nyújtott.” A Teatro della Pergola színházban épp az európai színházi akadé­miák workshopja folyt, amelynek több programján is részt tudott venni.

– A dráma és a színjátszás komplexen jelent meg ezen a kurzuson, amit az empátia fejlesztésére fogok használni – mondta Baka Gabriella.

Vissiné Berényi Edit Lettországban tehetett tanulmányutat
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap
Vissiné Berényi Edit Daugavpilsben (Lettország) átélt pillanataiból
Fotó: ZH

Az orosztanárok számára meghirdetett nyelvi továbbképzésen vett részt a lettországi Daugavpilsben Vissiné Berényi Edit. Az Európai Unió „legoroszabb” városaként számontartott lettországi településen bővíthette tudását, eljuthatott az orosz nyelvi iskolai órákra, láthatta, hogyan tanulják az oroszt mint második idegen nyelvet egy orosz és egy lett tanítási nyelvű iskola 6., illetve 9. osztályában.

– Tizenöt évig anyuka voltam, 10 évig németet tanítottam, két éve újra oroszt, a nyelvtudást mélyről bányásztam elő, ezért is volt nagy élmény az orosz anyanyelvi környezet. Oroszországba az uniós pályázat nem szervez tanfolyamot. Ráadásul kicsit foglalkozhattam a lett nyelvvel is. Az utcai feliratokon nem is látható cirill betű.

Szilágyi Anitát nyáron Oxfordba szólította a továbbképzés
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap
Szilágyi Anita Shakespeare szülőháza előtt Stratford Avonban
Fotó: ZH

Szilágyi Anita angol nyelvi módszertani képzésen vett részt az Egyesült Királyság területén. „Oxford egyik legszínvonalasabb nyelviskolája, a The Lake School of English nevű intézmény hallgatójaként az általános iskolában alkalmazható kreatív nyelvtanítási módszerekkel, kultúrával, a digitális média oktatási technikáival ismerkedhettem” – írja összefoglalójában.

– A multikulturális közeg ragadja meg először az embert, annyiféle náció gyermeke gyűlik össze a világ egyik legpatinásabb egyetemi városában – adott számot élményeiről Szilágyi Anita. – Két méterrel a föld fölött jár az ember, ha Oxfordban tanulhat, noha én például nem készültem külön a Harry Potterre, amely mindenütt belengi a város hangulatát, hiszen a film forgatási helyszínéül szolgált. Nem hagyhattam ki Shakespeare szülővárosát sem, ahová busszal utaztam el egy japán hölggyel, aki szintén részt vett a kurzuson, saját maga finanszírozta a képzését. Katolikus iskolában is járhattam, a szemléletről is kaptam képet, ami számomra fontos inspirációt jelent.

Anita elmondta, más-más módszertani metódust követel a kisebbek és a nagyobbak tanítása, motiválása, ehhez is kapott fogódzókat. A következő tanévben kisebbek közül kerülnek majd ki a tanítványai.

Közben szóba kerül, ha Anglia kilép az EU-ból, az angliai lehetőség valószínűleg elveszik számukra.

Bangó Szilvia Regensburgba utazott nyelvi workshopra
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Bangó Szilvia a bajországi Regensburgban járt 2019-ben. „A Horizonte Sprachschuléról nagyon pozitív visszajelzéseket olvastam. A nyelviskolában összeszokott szaktanári csapat vezetésével folyik az oktatás. A diákság több mint felét a visszatérő tanulók (60 országból!) alkotják, amire az iskola méltán büszke” – olvashatjuk az Erasmus+ beszámolójában.

– Országismereti tudásunk is sokat gyarapodott: ellátogathattunk az egyórányi vonatozásra fekvő Münchenbe, részt vehettünk dunai sétahajózáson, amelynek célpontja a német Walhalla volt, a német történelem nagyjainak emléket állító neoklasszicista emlékmű.

Szilvia öt évvel ezelőtt már járt hasonló kurzuson Németországban, akkor is, most is sokat profitált az emberléptékű nyelv­iskola beszédorientált óráiból.

Rávai-Csontos Éva az angliai Lewes város ódon könyvesboltja előtt
Fotó: ZH

Rávai-Csontos Éva – aki elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a beszélgetésünkön – is Angliában tölthette az Erasmus+ pályázati időt. Brightonban, az ELC nyelvi központban Mindfulness and Emotional Intelligence in (Language) Teaching címmel nyelvtanárok számára szervezett kéthetes kurzuson járt. Így írt a tapasztalatairól: „A képzés során megismerkedtünk a tudatos jelenlét alapú kognitív terápia azon eszközeivel, melyek segítségével hatékonyabban vehetjük fel a mindennapi harcot a stressz, a szorongás és a segítő szakmában dolgozókra jellemző »burn-out« (ki­égés) szindróma ellen.”

Mindannyian megerősítették, a nyitottságra, befogadásra való készségük erősödött leginkább az idegen nyelvi környezetben. Ősszel ezzel a gazdag tantárgyi és lelki munícióval fogadják majd a gyerekeket a Mindszenty-iskola falai között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában