Pataki ikrek: irodalmi szárnypróba

2020.06.23. 14:00

A két huszonhat éves nagykanizsai szerző 512 méter címmel közösen írt könyvet

Több irodalmi pályázaton szerepeltek már sikerrel a Pataki ikrek. A 26 éves Krisztina és Eszter külsőleg, de belső értékeiket tekintve is hasonítanak egymásra. Ezért legújabb, 512 méter című könyvüket már közösen jegyzik.

Benedek Bálint

A 26 éves ikerpár, Pataki Eszter (balról) és Pataki Krisztina. Több irodalmi pályázaton is indultak már, most éppen új könyv kiadására készülnek Fotó: Szakony Attila

Az ifjú hölgyek elmondásuk szerint már hétévesen saját szórakoztatásukra kisebb meséket írtak s képregényeket raktak össze.

– Nagy hatást gyakoroltak az olvasás- és az írásszeretetünkre a Gyűrűk Ura filmek és könyvek – mesélték. – Tinédzserkori rajongó korszakunk idején aktuális kedvenc sztárjaink életéről szőttünk történeteket, később elkezdtünk írni Gyűrűk Ura paródiát. A cselekménye éveken át, megállíthatatlanul és vég nélkül örvénylett, még ma sem ért véget, hiszen Szauron a szürkerévi búcsúzkodás alkalmával újra és újra „váratlanul” megjelenik, elölről kezdve az egész cselekményt. Középiskolásként a szintén iker barátnőinknek szerkesztettük a Baltás Joni Kommandós Egyesület „BJKE” elnevezésű ifjúsági magazint. A közös bandánk viselte korábban ezt a nevet, így amikor először, csupán játékból „kiadtuk”, szerettünk volna a tartalmát közvetíteni. Voltak kitalált cikkíróink, rovataink, amolyan paródia jellege volt az egésznek. A lap megjelenését megterveztük, megrajzoltuk. A témák között pedig szerepelt a véleményünk az életről, sorozat- és filmajánlók, tesztek, receptek, rejtvények, sőt néha-néha nyereményjátékot is hirdettünk. Interjúkat készítettünk olykor csak a képzeletünkben létező személyekkel.

A Thúry György Szakközépiskolába kerülve Kalmár Izabella Tímea magyartanár, majd Varga Klára is megkedveltette velük a magyar irodalmat. A továbbtanulásuk során mégsem a humán vonalat követték. A Pannon Egyetemre jártak, Krisztina Nagykanizsán, Eszter pedig Keszthelyen végezte el ugyanazt, az idegenforgalmi szakmenedzserképzést.

Aztán hét évvel ezelőtt kezdtek el komolyabban foglalkozni az írással. Krisztina novellákat írt, Eszter japán versformákkal (haiku) próbálkozott, de ekkor még inkább csak egymást szórakoztatták. Regényeket csak később kezdtek el írni, és 2017 óta indulnak különböző irodalmi pályázatokon műveikkel. Néhány éve Eszter az Atlantic Press kiadó női regénypályázatán 286 pályázó közül bekerült a három nyertes mellett a további tizenkettő okleveles mű közé Párterápia című young adult (elsősorban tinédzser korosztálynak szóló írások, de felnőttek által is élvezhetőek lehetnek) regényével. Tavaly már közösen indultak a Twister Media „[bekezdés]” című pályázatán, ahol 104 versenyző közül három győztest választottak ki, az egyik a Pataki ikrek 512 méter című kötete lett.

A 26 éves ikerpár, Pataki Eszter (balról) és Pataki Krisztina. Több irodalmi pályázaton is indultak már, most éppen új könyv kiadására készülnek Fotó: Szakony Attila

– A regény egyik karaktere egy tó északi partján él, másikuk a délin, a két part közötti legrövidebb távolság 512 méter – mondták. – Távcsövön keresztül látják meg egymást, úgy indul a kapcsolatuk. Nem találkoznak, csak bámulják egymást, közben üzeneteket küldözgetnek egymásnak, és így megy ez hónapokon át. A lány álomvilágban élő idealista, a fiú pedig egy lecsúszott, rossz társaságba keveredett sportoló. Ez egy ifjúsági regény lett, az ötletét kedvelt kirándulóhelyünk, Őrtilos ihlette, ahol a Dráva-partról át lehet látni a már Horvátországhoz tartozó partra s az ott sétáló emberekre. Az utóbbi időben közösen írunk, mert így hamarabb befejezünk egy-egy kéziratot, s egymást is tudjuk motiválni, hisz ösztönzőleg hat ránk a másik sorainak olvasása. Általában két ember szemszögéből írunk, fejezetenként váltakoztatva a nézőpontot, egyikünk egyik, másikunk másik karaktert írja. Szeretünk srácok bőrébe is bújni. Írásainkra jellemző a szarkazmus, a tragikomikum, a depresszió témája és a fiatalos nyelvezet, de a filozofálás sem áll messze a stílusunktól. A néhol megbotránkoztató külcsín mögött persze szeretnénk értéket közvetíteni. Ugyan nem vagyunk egymás klónjai, de a személyiségünk nagyon hasonló, az ízlésünk, a véleményünk, a világlátásunk, az értékrendünk, a szeretett tevékenységek úgyszintén. Ha látunk valamit, anélkül, hogy megszólalnánk, tudjuk, mi a másik véleménye a dologról. Habár sok időt töltünk együtt, sosem fogyunk ki a témákból. Kedvenc íróink közé tartozik Tolkien, Fekete István, Asimov és Marc Lawrence.

A hölgyek nemrég fejezték be két új közös regényüket is, az egyik egy műkorcsolyázó fiúról szól, a másik pedig egy állatmenhelyen játszódik. Közös álmuk, hogy országos kiadásban, önállóan is megjelenjenek a regényeik, hiszen szerintük a gondolataik korosztályuk ízlését tükrözik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában