A zalai néprajz kiemelkedő alakja

2020.01.03. 13:00

Vajda József centenáriuma

Vajda József népdalgyűjtő, néprajzkutató, tanító 100 évvel ezelőtt ezen a napon született. A zalai néprajz kiemelkedő alakja előtt pénteken két helyszínen is tisztelegnek.

Arany Horváth Zsuzsa

Vajda József

Fotó: ZH Archív

Vajda József (1920–1998), Zalaegerszeg Pro Urbe díjasa a Göcseji temetőben díszsírhelyben nyugszik. A mai emlékezés itt kezdődik 15 órakor, ahol a családtagok, tisztelők, barátok emlékeznek, közreműködik a gellénházi Vajda József Népdalkör. A megemlékezés Gellénházán öt órakor folytatódik, a művelődési ház nagytermében, ahol műsorral tisztelegnek a zalai népdalok továbbélését lehetővé tevő gyűjtő előtt. Január 23-án a megyeszékhelyi Lokálpatrióta Klub tart emléknapot Vajda József tiszteletére.

Vajda József
Fotó: ZH Archív

Vajda József 1978-ban a Zalai Gyűjtemény 10. kiadványában Hallottad-e hírét? – 333 zalai népdal címmel adta közre kutatásai eredményét. Az általa és Horváth Károly által lejegyzett zalai dallamvariánsok száma meghaladja húsz­ezret.

Vajda József zeneszerzéssel érte el első szakmai sikereit, az 1940-es évek elején került Zala megyébe. Fülöp István, a Zalai Táj- és Népkutató Munkaközösség vezetője buzdította először néprajzi anyag gyűjtésére (népszokások, a falu földrajzi neveinek összeírása, azok kutatása). 1947-ben a népdalok gyűjtésére is felkérte. 1947 pünkösdjén gyűjtötte az első népdalokat Alsóhegyen, Kiglics Mátyástól, olvasható Takács Judit 1998-as egyetemi szakdolgozatában. 1985-ben a televízióban bemutatták a ­Daloló, muzsikáló tájak című műsorát, 1987-ben állította össze a Zalai népi mondókák és gyermekjátékok gyűjteményt, 1988-ban Szép Zalában születtem címmel kiadták hanglemezét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában