A mesterség próbája

2020.01.31. 13:00

A fafaragás rejtelmeivel ismerkedtek a látogatók Hévízen

A fafaragással ismerkedtek tegnap a könyvtár látogatói, akiket Németh Ferenc népi iparművész avatott be a szakma fortélyaiba.

Péter B. Árpád

Németh Ferenc vezetésével ismerkedtek a fiatalok a fafaragás alapjaival

Fotó: Péter B. Árpád

A Festetics György Művelődési Központ előadás-sorozata hagyományos – és akár eltűnőben lévő – mesterségeket mutat be elsősorban diákoknak, de a tegnapi alkalomra felnőtt érdeklődők is érkeztek. Németh Ferenc mesélt a fortélyokról, de a lényeg az volt, hogy a fiatalok faragjanak.

Németh Ferenc vezetésével ismerkedtek a fiatalok a fafaragás alapjaival
Fotó: Péter B. Árpád

A diákok négyzet és kör alakú alapanyagra dolgoztak: motívumot rajzoltak, majd lecsiszolták, s ékvésővel kidolgozták. Az elkészült alkotásokat pedig hazavitték emlékbe.

– Látni ügyes kezeket, vannak olyanok is, akik ugyan nem próbáltak még ilyet, de jól bánnak a vésővel – mondta Németh Ferenc. – Mivel sok hagyományos szakma kihalóban van, ez a sorozat arra is jó, hogy a fiatalok megismerkedjenek ezekkel, és esetleg kedvet kapjanak hozzájuk.

A népi iparművész elárulta, hogy a gyerekek ezúttal könnyen formálható hársfával dolgoztak, de a rutinos mesterek leginkább keményfát (például vadkörtét vagy tölgyet) használnak, amelyek tartósabbak, és akár kültéri alkotásokhoz is megfelelő alapanyagot biztosítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában