Lebontják a falakat…

2019.11.08. 07:00

Kortárs roma festők tárlata nyílt a Balaton Színházban

Színek, tudatosság, spontán gesztusok és ösztönök energiái – ezek mind egyszerre vannak jelen a Szín(en)ergiák című tárlaton, melyen kortárs roma képzőművészek műveit láthatja a közönség a Balaton Színházban.

Keszey Ágnes

Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár nyitotta meg a kiállítást Fotók: Keszey Ágnes

A szerda este megnyílt tárlat az „Úton van a Cziffra Központ” című országos roadshow része. A vándorkiállítással a Budapesten épülő Cziffra Művészeti Központra szeretnék ráirányítani a figyelmet. A kulturális intézmény célja, hogy romák és nem romák számára teremtsen egy olyan közösségi teret, amely bemutatja a magyar kultúra szerves részévé vált roma kultúra értékeit és sokszínűségét a cigány kultúra nemzetiségi hagyományaival, művészeti örökségével és kortárs jelenével a képzőművészettől a könnyűzenén át a színpadi produkciókig. A keszthelyi kiállítás nyitóeseményén Csengei Ágota, a Balaton Színház igazgatója köszöntőjét követően Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára mondott beszédet.

A helyettes államtitkár kihangsúlyozta, hogy a magyarországi cigányságnak olyan kulturális értékei vannak, melyekre büszkének kell lennünk, de ahhoz, hogy büszkék lehessünk rá, ismernünk kell. E célt szolgálja a 13 állomásos vándorkiállítás is, melyet több fesztiválon is bemutattak, hogy a fiatalokhoz is közel vigyék. A művészeti központról szólva elmondta, hogy oda nem bezárni szeretnék a roma kultúrát, hanem kinyitni, megteremteni annak lehetőségét, hogy romák és nem romák együtt lehessenek, beszélgethessenek, ismerjék meg az értékeket. Végezetül felidézte a cigány kultúra sokszínűségét, a kiállítási helyszínek programjait.

– Remélem, hogy felvetődik önökben a kíváncsiság is, hogy vajon mi van még a cigány kultúrában? És ha ez a kérdés felvetődik önökben, akkor ez a Cziffra roadshow betöltötte a célját – zárta beszédét Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár.

Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár nyitotta meg a kiállítást Fotók: Keszey Ágnes

A megnyitóünnepségen Ba­lázs János, Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Művészeti Központ művészeti tanácsadó testületének elnöke szólt a névadó Cziffra György zongoraművész életéről, szellemiségéről, s a tanácsadó testület terveiről.

– Amíg megépül a Cziffra központ, addig szeretnénk a társadalomban falakat bontani. Mire elkészül az épület, szeretnénk elérni, hogy bejöjjenek az emberek tiszta lélekkel, kicsit naivan rácsodálkozni arra, hogy milyen ez kultúra, s kicsit magunkénak érezzék. Ha sikerülne elérni, hogy ez a kultúra közös kultúránkká váljon, akkor olyan tükör lehetne a Cziffra központ, amelyben saját magunkat meglátjuk.

Lőrinczy György, az NKA alelnöke az integrációról fejtette ki gondolatait, majd Káli-Horváth Kálmán képzőművész tartott tárlatvezetést.

A vándorkiállítás – mely Keszthelyen november 20-ig látható – arra törekszik, hogy megtörje azt az általános képet, amely a roma képzőművészeket a naiv művészet körében alkotókkal azonosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában