Óz a csodák csodája

2019.11.03. 15:30

Dorothy és barátai érkeznek hétfőn a Hevesi-színházba

November 4-én, hétfőn 15 órakor mutatják be a Hevesi Sándor Színházban az Óz című mesejátékot.

Arany Horváth Zsuzsa

Az új feldolgozás új távlatokat nyit a néző számára… Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A gyerekek, felnőttek körében egyaránt jól ismert történet az amerikai L. Frank Baum meseregénye, amely 1900-ban jelent meg először. A történetet 1939-ben Judy Garland főszereplésével megfilmesítették Óz, a csodák csodája címmel. De nemcsak innen ismerjük Dorka, Totó kutya, Emmi néni, Henrik bácsi, a Madárijesztő, a Bádog Favágó, a Gyáva Oroszlán, Óz, a varázsló, a Mumpicok, a majmok, Smaragdváros lakói, az Északi Jó Boszorkány, a Keleti Gonosz Boszorkány, a Déli Jó Boszorkány (Glinda) és a Nyugati Gonosz Boszorkány sztoriját. Zalaegerszegen például 2004-ben már színre állította Tompagábor Kornél, s ezúttal is ő rendezi a zenés darabot.

– A korábbi változathoz képest jelentősen átírtuk a darabot, igazi musical lett belőle, mindössze háromoldalnyi próza maradt, a többit dalban mondjuk el – mondta a rendező, aki Monostori Jánossal dolgozta át a mesét. – Reméljük, igazi zalaegerszegi elő-adás született, a Hevesi Sándor Színház művészeinek és a szereplést vállaló zalaegerszegi gyerekeknek köszönhetően. Az Ady-iskola és a Zrínyi-gimnázium növendékeit láthatja a közönség a színpadon. Mi bátran ajánljuk felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt, szerintünk ebből a szempontból is kortalan a történet.

Az új feldolgozás új távlatokat nyit a néző számára… Fotó: Katona Tibor

Ki-ki átélheti, miképp képes a fantázia arra a varázslatra, amely szívet ad a szív nélkül élőnek, észt annak, aki arra vágyik, és bátorságot annak, aki híján van. Méghozzá úgy, hogy az ilyesmire képes varázsló kizárólag a saját magunkba vetett hitünkre apellálhat, lévén, hogy ő meg varázserővel nem rendelkezik. Az új feldolgozás persze új távlatokat nyit minderre.

A mesejáték főszerepét Kovács Virág alakítja, hűséges kutyája Hertelendy Attila lesz, Lőrinc Nikol és Szakály Aurél formálja Emmit és Henriket. A mesebirodalomban való vándorláshoz útitársként szegődik Urházy Gábor László, Ticz András és Bellus Attila, a mesefigurákat a színlap szerint Mihály Luca, Szakonyi Franciska, Horváth Cintia játssza.

A rendező a látványt is a figyelmünkbe ajánlja, amelyért Szőke Julianna, mint jelmeztervező és Mészáros Tibor, mint díszlettervező a felelős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában