Pedagógus-írónő

2019.10.18. 15:00

Pelesz Alexandra kisregényének minden sora az életről szól

Első kisregényével jelentkezett a nagykanizsai pedagógus-írónő, Pelesz Alexandra.

Horváth-Balogh Attila

Pelesz Alexandra új, Porhüvely című könyvével Fotó: ZH

A Kiskanizsai Általános Iskolában tanító Pelesz Alexandráról először 2017-ben írtunk, azóta számos országos irodalmi pályázaton ért el dobogós helyezést műveivel. Nemrég a Trivium Egyesület hirdetett regényíró szemináriumot, amely 6 hónapon át tartott. Ennyi idő állt rendelkezésre egy regény megírásához, amit részletekben kellett feltölteni az egyesület honlapjára. Miután a szerkesztő ezeket elolvasta, megfogalmazta javaslatait a szerző felé, s annak megfelelően kellett végrehajtani az íráson a módosításokat. Két hónap múltán megfelezték a létszámot, a 12 jelentkezőből hat maradt, végül egy újabb rosta után már csak 3 – közülük választották ki a nyertest, aki Pelesz Alexandra lett. Ennek a gyümölcse egy újabb regény, amely karácsonyra kerül a könyvesboltokba. Addig is lehet lapozgatni nemrég megjelent első kisregényét, melynek címe: Porhüvely.

Pelesz Alexandra új, Porhüvely című könyvével Fotó: ZH

– Azért gondoltam, hogy először ezt a kisregényt publikálom, mert a témája, gondolatisága nagyon fontos nekem – bocsátotta előre Alexandra. – A kisregény egy idős asszony életébe enged bepillantást, aki épp agyvérzésből lábadozik, s a trauma miatt elvesztek az emlékei, először még a hozzá látogatóba érkező családtagjait sem ismeri fel. Ám amikor elalszik, lassan visszakúsznak életének képei: szerelmek, jó, és rossz döntések. Rádöbben, hogy bár szép élete volt, lehetett volna másmilyen is, ha… Ha anno más férfit választ, azt, akit szívből szeretett. Nem könnyű olvasmány, de a visszajelzések szerint arra inspirálja az olvasókat, hogy elgondolkodjanak kicsit saját magukról is, arról, hogy jó irányba halad-e az életük.

A nagykanizsai pedagógus-író tervei közt egy, a kamaszoknak szánt novelláskötet megjelentetése szerepel, melynek illusztrálását az 1998-as Zala Szépe, Cserfő Bernadett autodidakta festő vállalta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában