Történelmi korszakot idéz meg

2019.10.18. 07:00

Megjelent Hartmann Miklós második regénye, az Örömóda

Örömóda címmel jelentette meg második, közelmúltbeli, részint nyugvópontra nem juttatott történelmi korszakot megidéző regényét Hartmann Miklós, aki korábban A széna illata című családregényével jelentkezett.

Arany Horváth Zsuzsa

Kardos Ferenc és Hartmann Miklós Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A József Attila Városi Könyvtárban a kötetbemutatón Kardos Ferenc, a nagykanizsai könyvtár igazgatóhelyettese beszélgetett a szerzővel. A kettejük eszmecseréjéből kiderült, háromféle olvasóhoz is közelíthet a történet: sokat mond azok számára, akik átélték az 1945 utáni lakosságcseréket, kitelepítéseket, a létező szocializmust. Értő olvasói lesznek az erős szerelmi szálú regénynek, akik nem voltak elszenvedői mindennek, de a kor folyamatait, benne élve, értették. Mindazokat pedig, akik később születtek, beható történelmi ismeretek nélkül az érzelmi motívumok mozgatórugói segítik. A kiszolgáltatottsággal szemben a szabadságvágy áll, ez utóbbinak a metaforája a szerelem, mondta Kardos Ferenc, aki maga is kutatta helytörténészként ezt a korszakot.

Kardos Ferenc és Hartmann Miklós Fotó: Katona Tibor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában