Az ütősökkel indul, mert „kezdetben vala a ritmus”

2019.10.22. 17:30

Dupla jubileumot ünnepel a napokban a keszthelyi Festetics György Zeneiskola

A keszthelyi zeneiskola 25 éve vette fel Festetics György nevét. Ez alkalomból jubileumi hangversenyt rendez október 25-én, pénteken az 55 éves évfordulóját szintén ez évben ünneplő intézmény.

Szabó Judit

Bánhidai Tamás

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A zeneiskola azért választotta Festetics Györgyöt névadónak, mert a Georgikont alapító gróf hívta életre Európában az első polgári zeneiskolák egyikét, mégpedig a gazdasági tanintézet berkein belül. A keszthelyi zeneiskola 1800-ban kezdte meg működését, megelőzve a Budán 1840 körül alapított polgári zeneiskola létrejöttét, mondta Bánhidai Tamás igazgató.

– Méltatlanul elfeledett az első igazgató, Anton Stadler, akit Festetics György kért fel a zeneoktatás megszervezésére, mégpedig a „duhaj ifjúság” nevelése céljából, ahogy erről egy korabeli dokumentum tanúskodik. Róla is megemlékezünk az évforduló alkalmából – említette Bánhidai Tamás.

Bánhidai Tamás
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Paul Anton Stadler (1753–1812) klarinétos volt, és híres arról, hogy Mozart barátjának tudhatta magát. A világhírű zeneszerző neki írta az egyetlen klarinétversenyét és többek között a Stadler-kvintettet, idézi fel a Stadler munkásságáról készített doktori értekezésében Szitka Rudolf. Kitér arra is, hogy a művészt nem mindenki tartotta makulátlannak, mert adósa maradt Mozartnak, ugyanakkor életművét rendkívüli jelentőségűnek minősíti, főként a keszthelyi zeneoktatás megszervezését és a képzés módszertanának, a Musik Plannak a kidolgozását. A zenekedvelő Festetics György pedig bőkezűen támogatta az intézményt, amelynek létrejöttével Keszthely Európa legnagyobb kulturális fellegvárainak sorába emelkedett.

Volt tehát mire alapozni, amikor a mecénás nevét viselő állami zeneiskola 55 éve létrejött. Bánhidai Tamással arra nem vállalkoztunk, hogy az 55 év minden történését számba vegyük, ugyanakkor az elmúlt évek pozitív változásairól beszámolt az igazgató.

Anton Stadler
Fotó: Zalai Hírlap / Archív

– Az utóbbi két évben a Kodály-program nagy segítséget jelentett. Amióta igazgató vagyok, 1992 óta ennyi pénzt soha nem kaptunk se hangszerre, se javításra. A legjelentősebb beszerzésünk az a tantermi zongora, amit idén vásároltunk a Kodály- programból. A növendékeink versenyekre járhatnak, ehhez megkapjuk az útiköltséget, a tankerület biztosítja a feltételeket. Ezt azért emelem ki, mert a zeneiskolák szövetségének elnökségében Zala megyét képviselve tisztában vagyok azzal, hogy az országban sok intézményben adódnak e téren problémák, néha még a zongorahangolás finanszírozása is gondot okoz. Szerencsére vannak támogatóink a magánszférából is. Tavaly 50 ezer eurót kaptunk Ausztriában élő magánszemélytől, aki nem szeretné felfedni a kilétét, ebből a pénzből hangversenyzongorát vettünk.

A zeneiskolából szinte minden évben kikerül olyan növendék, aki zenei pályán folytatja a tanulmányait.

– Mindig fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a zeneiskola nem művészképző. Az alapfokú zeneoktatás olyan, mint a tömegsport. Ha valaki nagyon tehetséges, elindulhat felfelé a művészi úton, de az alapvető cél zeneszerető, zeneértő embereket nevelni. Ehhez az állam megadja a szükséges támogatást: egy gyermek tanulását 2-300 ezer forint körüli összeggel segíti, miközben a szülők által fizetendő térítési díj az egész tanévre néhány ezer forint. A gazdag múltra építve ezt a munkát szeretnénk folytatni. Az igény továbbra is nagy a zeneoktatás iránt, a keszthelyi intézményben jelenleg 460-an tanulnak, ami magas létszámnak számít.

A dupla jubileum alkalmából ünnepi hangversenyt rendeznek október 25-én, pénteken 17 órakor a Balaton Színházban. A koncertet megtiszteli jelenlétével dr. Festetics György, Keszthely díszpolgára.

– Az együtteseink lépnek fel, elsőként az ütőegyüttes, a Boombatucada, hiszen ha a zenének lenne Bibliája, azzal kezdődne, hogy kezdetben vala a ritmus… Aztán a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, majd a hévízi Musica Antiqua szerepel. A hévízi együttes vendégként érkezik, hiszen tíz évig a keszthelyi zeneiskola része volt a hévízi tagozat, melyben ez a régizene-együttes működött. Fellép a keszthelyi zeneiskola ifjúsági vonósegyüttese és a tanári zenekar, ami az első igazgató személye előtt tisztelegve Mozart említett klarinétversenyének lassú tételét adja elő, a szólista Felföldi Gábor.

Bánhidai Tamás elmondta, hogy a zeneiskola biztosít helyet a városban működő kórusok próbáinak, így meghívták a Helikon Kórust is, hogy lépjen fel a jubileumi koncerten. Minden érdeklődőt várnak (nem lesz belépődíj), s végül agapéra invitálják a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában