Vass Lajos Népzenei Találkozó és Verseny

2019.10.31. 17:30

A népzene összetartó érték

Az Öveges József Általános Iskolában tartották a minap a kétévente megrendezendő Vass Lajos Népzenei Találkozó és Verseny elődöntőjét.

Fincza Zsuzsa

Arany fokozatot ért el, továbbjutott a Döbrétei Dalkör Fotó: Fincza

A Kárpát-medencei megmé­retés regionális bemu­tatójára a Keresztury VMK Andráshidai Művelődési Há­zának dolgozói és a helyi Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület tagjai szervezésében került sor. Az ifjabb Horváth Károly, a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnökségi tagja, Tanai Erzsébet és Pintér Anikó, a szövetség vezetőségi tagjai alkotta zsűrit és a versenyzőket Domján István, a házigazda intézmény igazgatója, majd Farkas Márta, a népzenei szövetség elnök­helyettese köszöntötte, kiemelve: „Vass Lajos szellemének adózva bizonyíthatjuk, a népzene összetartó érték.”

Arany fokozatot ért el, továbbjutott a Döbrétei Dalkör Fotó: Fincza

Horváth Ernőné, az Igazgyöngy Hagyományőrző Egye­sület népdalkörének vezetője beszámolt róla, a 19 fellépő közösség, illetve szólista színvonalas műsora feladta a leckét a zsűrinek. Ifjabb Horváth Károly, a népművészet ifjú mestere édesapja élet­útjáról és népzenekutatói hagyatékáról, a fonográffal való hangrögzítés fontosságáról tartott elő­adást, méltatva Vajda József munkásságát is, aki Horváth Károllyal egy időben gyűjtötte a népdalokat.

A rendezvényen megemlékeztek a szeptemberben el­hunyt Horváthné Bakos Ilonáról, a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnökhelyetteséről, aki a szervezet „karizmatikus vezetője, meghatározó személyisége, a népzene ügyének fáradhatatlan munkatársa volt”.

Végül a szer­vezők nevében Horváth Ernőné hangsúlyozta, a zsűri igazságos és mindenki számára örömteli döntést hozott – tizenegy csoport és négy szólista arany minősítést kapott, s ezzel valamennyien továbbjutottak a középdöntőbe. A jövő tavasztól szeptember 30-ig sorra kerülő megméretésen drukkolhatunk majd az alsópáhoki Bodza­virág Népdalkörnek, a Döbrétei Dalkörnek, a Gyenesdiási Dalárda és Gyenesdiási Ifjú Citerásoknak, a Gyenesdiási Ifjú Citerások Duójának, a vasboldogasszonyi Községi Népdalkör Egyesületnek, a zalaszentgróti Mézespatkó Népdalkörnek, Mrakovics Mírának, Péter Rékának, a völgyifalui Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Népdalkörének, a Gyertyánosi „Hajnal” Művelődési Egyesület Magyar Népdalkörének, Sárközi Máténak, az egerszegi ifjú Vadrózsáknak, a Vassurányi Dalkörnek és a bázakerettyei Vojnics Györgynének. A Kárpát-medencei döntőre 2020 november 7-én kerül sor.

A versenyen kívül mutatkozott be a Csatári Pávakör, a Gyenesdiási Négyes és Gyenesdiási Ifjú Muzsikusok, valamint a Vasboldogi Leányok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában